Banke

Marina Čigoja

Banke u Srpskoj ostvarile su u prvom kvartalu ove godine dobit od 10,5 miliona maraka.

Iako je dobit smanjena za blizu dva miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine, uzimajući u obzir privrednu aktivnost i ukupno stanje u zemlji, bankari i pored toga imaju razloga za zadovoljstvo.

Mnogo više razloga za zadovoljstvo, u svakom slučaju, bankari imaju u odnosu ogroman broj ljudi koji žive od "prvog do prvog" i koji rupe u svojim budžetima moraju da krpe uzimanjem kredita po veoma visokim kamatnim stopama. 

Ipak, da ni stanje u bankarskom sektoru nije idealno, osim pada dobiti, pokazuje i to da su dvije banke prvi kvartal završile u minusu.

Ono što posebno zabrinjava kada je u pitanju ovaj sektor jeste nivo rizičnih kredita, koji čine skoro 16 odsto ukupnih zajmova u Srpskoj. Na ovaj problem već duže vrijeme upozoravaju i iz međunarodnih finansijskih institucija, a posljednja u nizu bila je Svjetska banka, koja je upozorila da BiH, ali i ostale zemlje jugoistočne Evrope, imaju jedan od najviših nivoa nenaplativih zajmova u svijetu i da je njihovo rješavanje neophodno kako ne bi ka dnu povukli cjelokupan ekonomski rast. Zbog katastrofalnih poplava koje su nas zadesile očigledno nema sumnje da će ovaj procenat i u narednom periodu rasti. Hitna reakcija je neophodna, a ono što se svakako nameće je i pitanje hoće li i koliko banke biti spremne da pomognu ugroženom stanovništvu i privredi. Ako je suditi prema onome što smo posljednjih dana imali priliku da vidimo, odlučnost da se pomogne kod bankara postoji. Najavljeni su reprogrami, nove kreditne linije, niže kamatne stope. Svakako da bez toga posrnula privreda, ali i građani kojima su kuće uništene neće moći da krenu naprijed. Pomažući njima banke će svakako pomoći i sebi jer nema sumnje da će otplata zajmova onih koji su poplavljeni sljedećih mjesecima biti dovedena u pitanje. Poplave će ugroziti čitav ekonomski rast i sigurno je da ni banke neće biti izolovane.  Zbog toga donošenje adekvatnih mjera za pomoć privredi i stanovništvu još više dobija na značaju, jer bi u suprotnom jedni druge mogli da uvuku u začarani krug u kojem će svi biti na gubitku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana