Banka ili mjenjačnica

Veljko Zeljković

Od deset milijardi konvertibilnih maraka deviznih rezervi samo se 200 miliona nalazi u trezoru Centralne banke BiH. Ostatak novca, van granica zemlje. Pohranjen negdje tamo daleko, na računima evropskih banaka.

I tako će ostati i ubuduće, jer kako su istakli iz ove institucije, novac je tamo bezbjedniji.

Nije im sporno ni to što nas inostrane banke kreditiraju našim novcem. Pojednostavljeno rečeno, naš novac smo nekome dali na “čuvanje” po kamatnoj stopi od 0,1 odsto, a onda nam taj “neko”, taj isti novac, posudi po deset puta većoj kamatnoj stopi.

Ovo bi se žargonski moglo nazvati “kreditiranje domaće gluposti”. Jer, jednostavno nema logike. A ni računice koja bi opravdala ovakve finansijske poteze nadležnih iz ove banke.

Oni se pravdaju kako je takav zakon. Da CBBiH funkcioniše po modelu valutnog odbora, da su im onemogućene bilo kakve finansijske transakcije na domaćem tržištu... I to je dijelom istina. Zakon se mora poštovati. Ali, zakoni su tu i da bi se mijenjali i “doštimavali” poput gitare.

Više od 20 godina BiH ima jedan od najrigidnijih monetarnih sistema u svijetu. Valutni odbor je uspostavljen kako bi očuvao marku. I on je to uspio. Ali, ekonomski stručnjaci smatraju da je došlo vrijeme da se konačno nešto promijeni. Bar u onom dijelu koji bi CBBiH omogućio da obavlja finansijske transakcije na domaćem tržištu.

Da naše devizne rezerve budu u opticaju na domaćem tržištu i u funkciji razvoja domaće privrede, a ne država u kojima je ovaj novac trenutno pohranjen.

Niko iz rukovodne strukture CBBiH nema hrabrosti da otvori ovo pitanje. A ni u Parlamentu BiH se nešto nisu pretrgli raspravljajući o ovom problemu.

Igra se po notama istih onih koji u svojim rukama drže naše devizne rezerve. A oni se neće tek tako odreći ovog novca. Zašto bi, nisu ludi.

Dok god imamo CBBiH ovakvu kakvu sada imamo, njima će, doslovno, novac padati sa neba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana