Bančenje po predsjedničkoj mjeri

Vedrana Kulaga Simić

Institucije u BiH godinama su nepresušan izvor tema, najviše zabavnih, poslije kojih najčešće ostaje gorak ukus u ustima. Oni koji su zaposleni u tim institucijama sve ove godine pokazali su kako se na najbolji mogući način mogu iskoristiti pozicije u javnoj administraciji.

Da je veoma dobro biti zaposlen u nekoj instituciji u BiH, u ovom slučaju konkretno rame uz rame sa predsjednikom i potpredsjednicima FBiH, pokazao je izvještaj o reviziji koja je na svjetlost dana iznijela dosta onog što je noć skrivala.

Kabineti predsjednika i potpredsjednika FBiH potrošili su lani za reprezentaciju više od 130.000 maraka, od čega se dio odnosi na troškove u diskotekama i klubovima tokom praznika i vikenda, te kupljene parfeme, muške košulje i šalove.

Nenamjensko trošenje budžetskog novca u BiH nije neka novost, ali zato načini na koje se to radi zaista ostavljaju bez daha.

Kako se majstorski troše pare pokazala je revizija kabineta predsjednika i potpredsjednika FBiH, čiji su radnici obilazili kafane na račun države. Skupljanje ugostiteljskih računa za iće i piće izgleda da je bila jedna od glavnih preokupacija jednog dijela “desnih ruku” najvišeg federalnog rukovodstva.

Diskoteka jedna, druga, treća, klub, pa opet diskoteka... i sve to na račun države, pardon, reprezentacije.

Ta privilegija, mislim na reprezentaciju, “navukla” je mnoge u institucijama na nivou BiH, FBiH i RS da osjete kako je to kada se državni novac troši za lične potrebe.

Provodi po kafanama, bez potrošene marke iz sopstvenog džepa, osladili su se izgleda mnogima, ali je izgleda to postalo malo, pa su posegnuli za poklonima.

Mada, najbolje bi možda bilo da pitamo kabinete predsjednika i potpredsjednika FBiH kako se provode praznici, iako su već za nama, ili bolje rečeno, da nam otkriju kakve košulje, šalove i parfeme vole.

Ako ništa drugo, da uporedimo i ljudski ocijenimo da li vrijede koliko su plaćeni, i to narodnim parama.

Javašluku kabineta pojedinih zvaničnika zaista treba stati u kraj, jer kao prvo, pijančenje po kafanama ni ne priliči ljudima koji su zaposleni da vode zemlju, a kamoli da još na naš račun banče i luduju. Drugo, niko od njih ne polaže pravo na državne pare, pa da njima raspolaže kako mu taj dan dune. Treće,  neukusno je.

Sve dok se prema parama ovog naroda bude ponašalo do te mjere nehajno, da se troše po diskotekama, piljarama i parfimerijama za lične potrebe, ne piše nam se dobro. Pa i da imamo budžete od deset milijardi maraka, našao bi se neko da ih potroši u kafani. Bruka!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana