Balkanski špijun

Veljko Zeljković
Balkanski špijun

Film “Balkanski špijun” je drama, odnosno komedija koju je 1984. godine režirao Dušan Kovačević. On govori o paranoidnom i zbunjenom liku po imenu Ilija Čvorović, koji je umislio da je njegov podstanar zapadni špijun, odnosno terorista koji želi rušiti državu. Kako bi ga u tome spriječio, Ilija u pomoć zove brata Đuru, koji zajedno sa njim kreće u tragikomičnu borbu sa nevidljivim neprijateljima.

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković odlučio je da nakon 40 godina snimi i izrežira rimejk ovog filma, preuzimajući na sebe da odglumi lik Ilije. Ulogu brata Đure na svoja nejaka pleća preuzeo je Zukan Helez, koji je do sada imao glumačke role uglavnom u nisko budžetnim špijunskim i triler filmovima.

Kad god je trebalo skrenuti pažnju sa ekonomske i političke situacije u zemlji, odgovoriti na mnoga neugodna pitanja u vezi sa raznim narko-kartelima i kriminalom - pravljeni su razni politički spinovi, što je u javnosti trebalo da stvori utisak da ništa nije preče od borbe protiv “nevidljivih neprijatelja” s kojima će se ti isti, koji su ih osmislili u svojoj glavi, lično obračunati. Ovog puta su to navodno bivši KOS-ovci i oni koji u BiH rade po nalogu srpske BIA. Kada neki zvaničnih sa ovakvim ozbiljnim optužbama izađe u javnost, kao što je uradio pomenuti Konaković, valjda bi trebalo prezentovati i dokaze. Ako to ne urade, da je normalne države, bilo bi logično da odgovara zbog iznošenja neistina te izazivanja i kreiranja vještačkih kriza uz pomoć raznih dimnih bombi. Prisjetimo se samo Helezovih priča o navodnim ruskim kampovima u BiH i dronovima. Konaković je sada odlučio da ode korak dalje, tvrdeći da u BiH postoje snage koje rade po nalogu bezbjednosnih službi Srbije. Iako je rekao da je siguran u to što govori, u istoj rečenici je spakovao da treba sprovesti ozbiljne analize da bi se tačno utvrdilo ko su ti ubačeni elementi koji sa Miloradom Dodikom ruše Ustavni sud BiH i OHR. Onda je opet u svom stilu dodao da se radi o više sumnjivih lica, kako ih je nazvao - starih KOS-ovaca, koji nikada nisu sklonjeni iz sistema, pri tom u taj kontekst stavljajući bliske saradnike Bakira Izetbegovića i Željka Komšića. Na kraju je poručio da će ih nabrojati i imenovati onog trena kada prikupi još dodatnih informacija.

Za razliku od Ilije koji je slijepo vjerovao u to što radi, da svojim djelima pomaže državi, Konakovićevi motivi sasvim su drugačiji - prizemniji. Na ovaj način vjerovatno želi skrenuti pažnju sa debakla koji je njegova stranka doživjela na lokalnim izborima, pogotovo u Kantonu Sarajevo, ali i priča u vezi sa “Skaj” aplikacijom. A onda je u sve tu upakovao BIA, KOS i Dodika - da ljepše zvuči. Da bude što dramatičnije, napetije, interesantnije, da bi se privukao što veći broj gledaoca, kojih je na pozorišnim predstavama ministra inostranih poslova sve manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ekonomsko rasulo
Ekonomsko rasulo
Tiho, tiše
Tiho, tiše
Turista ima, para nigdje
Turista ima, para nigdje
Prljava igra
Prljava igra
Kad nada tinja
Kad nada tinja
Za kafane nema krize
Za kafane nema krize
Mirotvorac
Mirotvorac
Željeznička tuga
Željeznička tuga
Drogirana Evropa
Drogirana Evropa
Juriš na “Temu”
Juriš na “Temu”
Oprezno za volanom
Oprezno za volanom
Kad maske izblijede
Kad maske izblijede
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana