Balkanski paradoksi

Veljko Zeljković
Balkanski paradoksi

BiH definitivno postaje klasični primjer paradoks države, a takvom je prave kako inostrane diplomate, koje se navodno zalažu za vladavinu prava i demokratiju, tako i pojedini domaći političari koji bi najradije na lomači spalili dokument koji je donio mir - Dejtonski sporazum.

Krenimo redom. Kako je moguće da Kristijan Šmit ne može prihvatiti činjenicu da ne može glumiti visokog predstavnika, te da je ta fotelja nakon odlaska Valentina Incka, a zbog nesprovođenja adekvatne procedure, ostala upražnjena? Kako ne može shvatiti da je njegovim dolaskom, uzurpiranjem pomenute fotelje i nelegalnim, antidejtonskim pokušajima da Srpskoj, kao entitetu, otme njenu imovinu, glavni krivac i generator političke krize u BiH?

Kako je moguće da američki ambasador Majkl Marfi uzme sebi za pravo da krši neke od osnovnih međunarodnih konvencija o ponašanju diplomata? Gazeći po njima on se stavio u ulogu i zakonodavca, ali i ustavotvorca u BiH. Nedavno je uzeo sebi za pravo da bude i tumač istorije proglašavajući Povelju Kulina bana bosanskom. Kako je izgleda svestran, multipraktik, stavio se i u poziciju glavnog i ekskluzivnog savjetnika Vlade FBiH, sugerišući joj kako bi trebalo da sva javna preduzeća budu privatizovana. Ako se kojim slučajem pojavi i neka američka kompanija, to bi vjerovatno bilo slučajno. Možda zbog toga on i Šmit toliko insistiraju na državnoj imovini, kako bi jednog dana vrijedni prirodni resursi, a uz malu pomoć onih koji su to spremni žrtvovati zarad nekakve građanske države, bili stavljeni na doboš. Kao u vrijeme Austrougarske! Benjamin Kalaj je tada imao zadatak stvaranja bosanske nacije. Danas su sve oči uprte u Šmita i Berlin, koji nikada nije krio da ne želi jak srpski faktor na Balkanu. Uostalom, zbog toga je podstaknuto prvo razbijanje Jugoslavije, a onda i otimanje Kosova.

U ovom pravljenju paradoks države pomažu im i domaći političari poput Denisa Bećirovića i Željka Komšića. Tu je i ministar odbrane Zukan Helez. Sve trojica priželjkuju međunarodni intervecionizam. Smatraju da bi uz pomoć njega mogli doći do građanske države, ali u kojoj bi živjeli građani Bosanci. Pomenuti Helez je u posljednje vrijeme najaktivniji na tom planu, smatrajući da bi ulaskom BiH u NATO to moglo biti i ostvareno. Zato je on na sebe “preuzeo” i vođenje spoljne politike, otvoreno degradirajući nadležnosti Predsjedništva BiH. I onda svi oni uglas, orkestrirano, govore kako Srpska, koja se protivi svemu tome, navodno krši Dejtonski sporazum. I to je možda i najveći paradoks. Oni koji sve otvorenije gaze po njemu za opstrukciju krive stranu koja se zalaže za njegovu dosljednu primjenu. I to je jedan scenario koji se može vidjeti ne samo u BiH već i na Kosovu kada je u pitanju Briselski sporazum. Pa ko je onda lud, a ko normalan?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana