Bakšiš iz budžeta

Vedrana Kulaga Simić

Institucije BiH nadaleko su poznate po armiji zaposlenih u čije se džepove godišnje slije više od polovine budžeta, ali i po tome što su transparentnost i racionalnost kada je riječ o "zahvatima" iz te kase gotovo uvijek u drugom planu.

Na potrošačkoj listi budžeta je više od 70 ministarstava,  agencija, direkcija, kancelarija, instituta…

Njima vedre i oblače direktori, zamjenici, sekretari pa i kojekakvi šefovi kabineta i odjeljenja kojima je pozicija u tim institucijama, osim dobre plate, donijela još mnoštvo privilegija.

Reprezentacija, koja na mjesečnom nivou dostiže i nekoliko stotina hiljada maraka, samo je jedna na tom podužem spisku privilegija, ali i te kako vrijedna pomena.

Rukovodioci institucija BiH lani su napravili i na budžet naznačili ceh od 2,4 miliona KM. Taj novac uglavnom je potrošen za hranu i piće u raznim ugostiteljskim objektima. Možda taj iznos i ne bi bilo toliko sporan da je sve bilo po pravilima, barem onim kojih ima, ali naravno nije.

Analiza računa je pokazala da su se mnogi drznuli da na ime budžeta dostave i račune koje su trebali da plate iz svog džepa.

Iako su troškovi prilično manji nego ranijih godina, u pojedinim slučajevima je utvrđeno da nema adekvatnog obrazloženja i dokumentacije o nastanku troška koji bi mogao da potvrdi stvarnu namjenu troška. Utvrđeno je i da su pojedinci trošili sve do posljednje odobrene marke jer im se, eto, može, dok su drugi posegnuli za novcem sa te stavke i kada su trebali da kupe određene poklone.

Da stvar bude još gora, to nije samo zabilježeno tokom 2014. godine, nego i godinama ranije. Novac je mahom trošen na te i slične načine, dok su nadležni uvijek imali preča posla i nisu našli vremena da od 2008. godine na dnevni red stave podzakonske akte u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH.

To je urađeno tek lani, ali je njihova primjena počela od 1. januara ove godine, što je rukovodiocima dalo vremena da na račun poreskih obveznika još malo jedu i piju. Povod je nebitan.

Revizija će iduće godine pokazati kako su se rukovodioci na tom pitanju ponašali ove godine. Da li su uspjeli da češće potegnu za svojim novčanikom, a manje računa "pokrivaju" iz budžeta. Bakšiša su, ipak, ovih godina ostavili i previše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana