Baklja (ne)mira

Milijana Latinović

Zvižduci sa tribina stadiona "Asim Ferhatović Hase" tokom govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na svečanoj ceremoniji otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala još jednom su pokazali da je BiH gotovo četvrt vijeka nakon rata podijeljena zemlja, nedorasla Evropi.

Umjesto slike zajedništva, sportskog i takmičarskog duha te dobrog raspoloženja, iz Sarajeva su u svijet poslate slike podjela i negodovanja na pomen Republike Srpske, koja je sastavni dio BiH.

Iako je trebalo da ponovo zablista olimpijskim sjajem kao daleke 1984. godine, kada je bilo centar svijeta, ovo današnje Sarajevo još jednom je pokazalo sve nijanse nacionalizma koje na njegovim trotoarima tinjaju godinama.

Svuda u svijetu u vrijeme otvaranja Olimpijade prestaju ratna dejstva, samo je BiH pokazala da na njenoj teritoriji ratovi traju vječno. Uprkos tome što su zvižduci granata kojima je obasipana cijela njena teritorija utihnuli prije više od dvije decenije, zvižduci suživotu, miru i ispruženoj ruci tolerancije i pomirenja ponovo odjekuju sarajevskom čaršijom.

Najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina bio je prilika da BiH pokaže kakvo-takvo jedinstvo i poštovanje jer su domaćini ove smotre komšijski gradovi iz Srpske i FBiH, Istočno Sarajevo i Sarajevo. Međutim, na otvaranju manifestacije BiH je pokazala upravo suprotno, a to je da su entitetske granice iscrtane mnogo debljim linijama od onih na geografskim kartama.

Sarajevo je pokazalo da u njemu nema mjesta za druge i drugačije i da možda i ne zaslužuje da se naziva glavnim gradom zemlje, kakva god ona bila.

Svaku priliku da se bar za korak približi velikoj evropskoj porodici i jednog dana  postane njen ravnopravan član, ova zemlja apsurda baš kao da namjerno koristi da ipak napravi korak unazad.

Olimpijska baklja trebalo je da u Sarajevu upali iskre mira i tolerancije i da gosti u svoje zemlje ponesu najbolje utiske. Umjesto toga, zaiskrili su mržnja i nacionalizam ne samo prema čovjeku koji je u trenutku svog govora predstavljao i Srpsku i cijelu BiH već prema svemu što nosi epitet srpski. To nije i ne smije biti model ponašanja većine u zemlji čije različitosti treba da budu njeno najveće bogatstvo, a ne kamen spoticanja i izvor novih sukoba.

Mir i sloboda su zasigurno jedino što na ovim prostorima žele pripadnici sva tri naroda kako bi mogli ostati i opstati na vjekovnim ognjištima i zato pojedincima i grupama koji svaku priliku koriste da unesu razdor među obične ljude treba poručiti da će sve buduće baklje na ovim prostorima, uprkos njihovoj mržnji, isijavati samo mir jer nijedan narod u BiH nema više sinova da zalud ginu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana