Bakirove tenzije

Vedrana Kulaga
Bakirove tenzije

Bilo je to jednom u zemlji BiH, kada je članu Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakiru Izetbegoviću palo na pamet da zbog navodne nezainteresovanosti za aktuelne probleme svih u BiH napiše pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku, te je tako jednog dana sjeo i na papiru "posavjetovao" predsjednika Dodika kako da vodi politiku, širi ljubav i pomirenje...

Uzalud mu bješe sve, jer mu je svaka riječ bila suvišna, nepotrebna, nesmislena u realnom svijetu, ali više nego smislena da pokaže njegove prave želje - da podigne tenzije i dodatno zagorča život svima u BiH.

Čini se da Izetbegović više pažnje posvećuje pisanju pisama u vrijeme kada se BiH nalazi na ivici svake propasti, kada će zemlja Novu godinu vjerovatno dočekati bez budžeta i bez vlasti.

Bakir Izetbegović je izgleda zaboravio u kakvoj situaciji se nalazi BiH, na trenutak je zaboravio da zemlja stalno biva "šamarana" negativnim izvještajima sa svih strana, počevši od zvaničnog Brisela pa nadalje.

Da li je on izgubio iz vida činjenicu da je BiH već počela da slavi neke jubileje, naravno sramne i krajnje nezahvalne, kao što je godišnjica bez vlasti.

Kaže Bakir u pismu predsjedniku Dodiku "Vaši stavovi, na kojima uporno insistirate, bazirani su na neosnovanim i proizvoljnim tvrdnjama i ne doprinose atmosferi pomirenja, međusobnog uvažavanja i razvoja demokratskih odnosa u BiH".

Čemu li onda doprinosi jedna druga, i to lično Bakirova, rečenica u kojoj on naglašava da će Dodik, ako nastavi sa svojom politikom, naići na otpor "sto odsto patriota koji su u svakom trenutku spremni braniti BiH".

Da li ova rečenica vodi ka pomirenju i uvažavanju stavova? Da li joj je cilj razvoj demokratskih odnosa u BiH?

Čisto da se podsjetimo - čiji su zahtjevi bili krajnje nerealni i usmjereni protiv onoga što je napisano u Dejtonu? Evo da ponovimo, oni nisu dolazili iz Republike Srpske, već su zaštitni znak stranaka platforme kojoj pripada i Bakirova SDA.

Na kraju nepotrebnog otvorenog pisma Izetbegović poručuje da je BiH bogata zemlja, sa dovoljnim resursima za dostojanstven život i blagostanje četiri miliona njenih stanovnika.

Ove podatke mogli smo precizno i tačno da kažemo, da predstavnici bošnjačke političke elite dugo nisu opstruisali usvajanje zakona o popisu stanovništva u BiH i insistirali na stvarno nepotrebnim i nerealnim zahtjevima.

Ali, gle čuda, i to je Bakir, kao i mnogo šta drugo, zaboravio da napiše u trenutku inspiracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana