Bakirova vožnja

Veljko Zeljković

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kategoričan - Dejton se ne može mijenjati bez saglasnosti dva entiteta i tri naroda. Istakao je i kako će dalja sudbina BiH zavisiti od toga da li će se ona vratiti na izvorni tekst ovog sporazuma ili će on do kraja biti devalviran naporima iz Sarajeva. Ali i dijela međunarodne zajednice.

Iste one međunarodne zajednice koja je “boreći” se za rješenje statusa Indijanaca napravila rezervate i gotovo do istrebljenja dovela američke domoroce. I sad ti isti američki dušebrižnici najavljuju kako su spremni pomoći i narodima u BiH. Nažalost, njih ne interesuje BiH. Ni narodi koji žive u njoj. Oni su od Balkana uvijek pravili bure baruta.

Njihov predstavnik je Metju Palmer koji je odmah po stupanju na dužnost specijalnog predstavnika SAD za Balkan istakao kako Dejtonski sporazum nije “sveto slovo”. Krajnji cilj je, milom i silom, u inat Rusima, uvesti BiH u NATO. U vojnu organizaciju koja se tokom devedesetih pokazala da je toliko “milosrdna” prema Srbima, da im je s neba slala “paketiće” sa obogaćenim uranijumom.

Bakir Izetbegović se, pak, nada da će uz Palmera konačno dosanjati babin san. Nada se i hipnotisanim narodnim masama u FBiH poručuje: “Morate vjerovati vozaču koji vozi 29 godina i koji vas uvijek doveze na cilj”.

Moraju vjerovati čovjeku koji je zarad viših ciljeva spreman žrtvovati mir. Čovjeku zbog kojeg se već 11 mjeseci ne može formirati vlast. Čovjeku koji je podržao izbor “legalnog” predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH. Čovjeku zbog čije je politike veliki broj mladih otišao iz zemlje. Oni odlaze, a na njihova mjesta dolaze povratnici sa ratišta u Siriji, Avganistanu...

Takvu BiH ne žele Srbi i Hrvati, a vjerovatno ni jedan dio bošnjačke javnosti.

Sve neodoljivo podsjeća na kultni film “Ko to tamo peva”. Lider SDA je poput Miška koji misli da dotrajali autobus može voziti i zavezanih očiju, a Palmer je kondukter koji će tu avanturističku vožnju skupo naplatiti. Seljaka koji zaustavlja autobus i ne da prolaz preko svoje njive uz riječi “Dalje nećeš moći”, figurativno bi mogle predstavljati vlasti Srpske.

Ratifikacija izvornog Dejtonskog sporazuma u NSRS i vraćanje svih oduzetih i prenesenih nadležnosti mogli bi biti prvi korak u prevenciji od nesavjesnih vozača na bh. putevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana