Bakirova sonata

Veljko Zeljković

Stranka demokratske akcije. Ako bismo sudili samo po imenu ove najveće bošnjačke partije, ona se zalaže za poštovanje volje naroda i demokratskih principa.

Nažalost, papir trpi sve, pa i u ovom slučaju. Politika koju godinama vodi Es-De-A daleko je, poput Tasmanije ili Papue Nove Gvineje, od demokratije.

Ipak im se mora priznati da su uvijek spremni za akciju i reakciju. Posljednjih mjeseci to je najvidljivije na bezuspješnom formiranju vlasti na nivou BiH i opstrukciji koju sprovode.

Igraju se izbornom voljom birača, građana koji priželjkuju bolje sutra, ali i sa budućnošću i onako rasklimane i gotovo po svim šavovima popucale Be-Ha. Igraju igre bez granica. Providne, lako prepoznatljive i “čitljive”.

Posljednju otrovnu strijelu ka Banjaluci, u vidu ultimatuma - uzmi ili ostavi - ispalio je funkcioner ove stranke Adil Osmanović, istakavši da će se, ukoliko SNSD ne prihvati njihove uslove u vezi sa ulaskom u NATO, Es-De-A okrenuti ka starim partnerima, SDS-u PDP-u.

I reče ovo gosn. Osmanović i ne trepnu. A zna vrlo dobro da je to tehnički neizvodljivo. Kako zbog eventualne “blokade” SNSD-a u Domu naroda PS BiH, tako i zbog proste činjenice da mandatar takve većine ne bio dobio amin od sadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH.

Za razliku od SDS-a, u PDP-u su shvatili poentu, te se nisu upecali na ovu praznu priču. Lider ove stranke je čak istakao da im nije potreban taj “politički egzibicionizam”.

Znaju to i u Es-De-A, ali i dalje, na sve načine, pokušavaju blokirati uspostavljanje nove vlasti. Uostalom zašto bi im se i žurilo kad već sjede u “starom” Savjetu ministara, a čiji dosadašnji rad bi se najbolje mogao ocijeniti kroz krilaticu - što je dobar ovaj režim, svi rade, a ja ležim.

Ipak, krajnji cilj ove igranke sa izbornom voljom građana jeste izazivanje reakcije međunarodne zajednice. Na tu kartu je ova partija mnogo puta zaigrala. I ovog puta su oči uprte u OHR.

Da je tako nedavno je poručio i sam Bakir Izetbegović, rekavši da “uticajni stranci pripremaju novi sastanak trojice lidera”. Istakao je i da je “došlo vrijeme da se Dodik konačno urazumi”.

Jasno je da su Es-De-A note iz Bakirove sonate po kojoj on želi da “plešu” predstavnici Srpske. Međutim, iz vladajućeg SNSD-a poručuju da taj “ples” u Sarajevu nikada neće vidjeti. ++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana