Bakirov ultimatum

Vedrana Kulaga Simić

Nakon što je Valentin Incko odložio pero kojim je Savjetu bezbjednosti UN-a napisao pismo u kojem tužaka rukovodstvo Srpske zbog odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, u javnost je procurio dokument sa potpisom Bakira Izetbegovića na istu temu.

Bakirovo pismo stiglo je na adresu Narodne skupštine RS u kojoj je donesena odluka o referendumu, a sebi je dao za pravo da ga naslovi kao zahtjev i zatraži hitno da ranija odluka narodnih tribuna bude stavljena van snage. Zatražio je od njih čak da ga i obavijeste o tome i to u zadatom roku.

Odluka vlasti u Srpskoj o izlasku građana na referendum o pravosudnim institucija na nivou BiH, za koje malo ko u ovoj zemlji ima riječi hvale, digla je sredinom jula sve na noge - od domaćih zvaničnika, posebno sa druge strane međuentitetske linije, evropskih i zvaničnika "preko bare".

To je izgleda i dalo još jači vjetar u leđa Izetbegoviću da se direktno obrati Srpskoj i od njenog parlamenta mimo ovlašćenja i bez bilo kakvog  traži da postupa onako kako on želi.

Svojatanje BiH nikome u ovoj zemlji ni jednom od tri naroda, koji žive u njoj i svakodnevno se bore za život, ne može da donese nikakvu korist. Naprotiv, samo suprotno.

Na tom fonu su i Izetbegovićeve prijetnje da će ako Srpska ostane dosljedna svojoj odluci, čiju je ustavnost potvrdio i Ustavni sud RS i ako ga ne poslušaju, ići i dalje na dobro poznatu adresu. Ta adresa je Ustavni sud, ali onaj na nivou BiH čije su službe do sada zaprimile brojne apelacije i druge zahtjeve od strane Bakira i njemu sličnih.

Pred zvaničnicima ove zemlje su brojna otvorena pitanja koja se, prije svega, tiču onih zahvaljujući čijim glasova su došli na visoke pozicije i koji su ih zadužili da rade u njihovom interesu. Najlakše je sjesti, otkucati koji red, navesti te i te članove zakona (sam ili uz pomoć kojekakvih savjetnika), potpisati, staviti u kovertu, adresirati i čekati odgovor. U ovom slučaju i zahtijevati odgovor, ali je najteže razgovarati.

Zbog takvog odnosa, i svojatanja svega što je u granicama ove zemlje te uzdizanja svega što je u Sarajevu, a minimalizovanja onog ili ovog u Banjaluci, i došlo se u ovu situaciju da stav o pravosuđu BiH kažu stanovnici Srpske.

Izetbegović je povukao prvi potez, a može se očekivati i drugi i to veoma brzo. Bilo kako bilo o referendumu će se pričati još danima jer je to, ipak, jedna od najvećih civilizacijskih vrijednosti koje se ne mogu osporiti nijednom čovjeku. Sasvim je sigurno i to da Narodna skupština RS neće postupati onako kako se Izetbegoviću prohtije ma koliko zahtjeva on napisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana