Bakirov haos

Vedrana Kulaga Simić

BiH je zemlja koja godinama ide iz krize u krizu. Tu i tamo, u neko doba, dogodi se i poneki dobar iskorak, ali nakon tog iskoraka obično uslijedi deset koraka unazad.

Mnogo problema proteklih je dana izazvao neshvatljivi potez bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je, na svoju ruku i iz samo njemu znanih razloga, "zavrtio" zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid iako je vjerovatno i sam znao da od toga neće biti ništa.

Sud je na kraju odbacio zahtjev, ali je Izetbegović vaninstitucionalnim potezima i zloupotrebom ovlašćenja, odnosno pokušajem da pod svoje preuzme sve institucije BiH iako one pripadaju predstavnicima sva tri naroda, uveo  zemlju u krizu neviđenu u dejtonskoj BiH.

Izetbegović je udario na temelje upravo onog dijela zakona i Ustava koji govori o konstitutivnosti naroda i načinu na koji mogu i treba da budu donesene odluke u zemlji kakva je BiH.

Znao je to, ali je odlučio da stavi tačku na povjerenje kojeg je, koliko-toliko, bilo između određenih grupacija u čijim je rukama politička, a time i ekonomska sudbina BiH.

Samoinicijativnim zahtjevom za revizijom presude stao je na žulj i jednima, i drugima i trećima u BiH, ali i samoj BiH.

Svojom samovoljom je udario u temelje BiH koja treba da bude zemlja sva tri konstitutivna naroda i ostalih, a da odluke u njeno ime moraju da budu plod konsenzusa.

Izetbegović je BiH doveo na ivicu povjerenja, a to priznaju i oni koji su do juče stajali rame uz rame sa njim i skrojili tu slavnu parlamentarnu većinu na nivou BiH. Većinu koja je gotovo preko noći postala manjima i u kojoj niko nikome više nije ni blizu, a kamoli uz rame.

To neće ništa dobro donijeti BiH jer je već sada jasno da je većina stvari zaustavljena i da će zemlja dugo, dugo tapkati u mjestu. To će, nažalost, najviše pogoditi obične ljude koji u ovoj i ovakvoj BiH jedva uspijevaju da sastave kraj s krajem i čiji je jedini grijeh bio taj što su na izborima pojedincima dali svoje glasove u vjeri da će ih izvesti na bolji put, a koji su ih, na kraju, doveli na ivicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana