Bakirov film

Veljko Zeljković

SDA je pokrenula projekat snimanja filma “Republika BiH”. Režiser Bakir Izetbegović. Scenario već odavno napisan. Još osamdesetih godina, prošloga vijeka. Autor Bakirov otac, rahmetli Alija Izetbegović. Izabrani su i glumci ovog političkog trilera. Glavnu rolu za sebe je zadržao sam režiser, a sporedne uloge su dodijeljene “građaninu” Željku Komšiću, Šefiku Džaferoviću, ali i pomalo zaboravljenoj zvijezdi bošnjačkog glumišta Mustafi Ceriću.

Film bi se navodni radio u koprodukciji sa SAD, a za potrebe snimanje bio bi obezbijeđen i veliki broj statista iz Pakistana, Avganistana i Iraka. Kako je saopšteno na pres-konferenciji produkcijskog tima, “Republika BiH” će biti snimana na “stoljetnom bosanskom jeziku”.

Po saznanju da će SDA ponovo ući u ovaj projekat, nakon što je on propao 1991. godine, Cerić je rekao da će rado odazvati ovom pozivu. U čestitkama mu se pridružio i Komšićev agent iz Predsjedništva BiH Slaven Kovačević, naglašavajući da se nada da će “Republika BiH” ovog puta biti snimljena.

Iz Srpske, međutim, ističu da neće dozvoliti snimanje kadrova na svojoj teritoriji, jer jedini film koji oni priznaju na svom prostoru je klasik - “Dejtonski sporazum”.

Međutim, kažu i da ukoliko u “Sarajevudu” budu insistirali na realizaciji ovog projekta, zvanična Banjaluka će biti prinuđena da “odgovori” snimanjem filma pod imenom “Disolucija” ili “Raspad države”.

Na stranu sve alegorije i metafore. Programska deklaracija koju je usvojila SDA, a koja negira pojmove - narod, konstitutivnost i entitet, ne može nikome dobro donijeti.

Umjesto da se pozabavi formiranjem vlasti i spriječi odlazak mladih, SDA je odlučila da “otkrije karte” i opet “zakuva”, testirajući strpljenje vlasti u Banjaluci. Ali i u Mostaru. Izetbegović priželjkuje nepromišljen potez vlasti Srpske, koji bi mogao izazvati “intervenciju” međunarodne zajednice. Stoga je vjerovatno trenutno najbolji odgovor na bačenu maramicu povlačenje srpskih predstavnika iz zajedničkih institucija BiH. To bi trebalo da shvate i u PDP-u i SDS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana