Bahati vozači

Goran Obradović

Podatak da je za samo jedno veče u Banjaluci povrijeđeno šest i usmrćen jedan pješak, a da su u skoro pola slučajeva vozači pobjegli sa mjesta nesreće, pokazuje da svi mi zajedno imamo veliki problem.

Slučaj koji je posebno uzdrmao javnost ne samo u Banjaluci, nego u cijeloj BiH, desio se u utorak uveče kada je ugledni biznismen Siniša Kovačević skupocjenim džipom ubio mladu ženu i zatim nastavio da vozi, a nju ostavio u lokvi krvi.

Nažalost, on nije bio jedini koji je postupio tako, već su iste večeri još dva bahata vozača udarila pješake i zatim nastavili dalje kao da se ništa nije desilo. Policija je ubrzo pronašla Kovačevića i uhapsila ga, a za drugom dvojicom se i dalje traga. Tužilac je kasnije donio odluku da Kovačević bude pušten da brani sa slobode.

U isto vrijeme u Modriči vozač koji je bio mortus pijan izazvao je tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo bračni par, a on prošao bez povreda. Alkotestiranjem policija je utvrdila da je imao oko 2,3 promila alkohola u krvi, a poslije trežnjenja u policijskoj stanici i on je pušten na slobodu. 

Naravno, mi nismo jedini koji imaju ove probleme, slično se, na primjer, dešava i u Srbiji, gdje je za nešto više od mjesec u saobraćajnim nesrećama poginuo veliki broj mladih ljudi. Odmah poslije toga tamo su uslijedile reakcije i pooštren je zakon o saobraćaju, a pogotovo onaj dio koji se odnosi na mlade vozače.

Zato se neizbježno postavlja pitanje da li je kod nas zakon dovoljno oštar kada je riječ o bezobzirnim vozačima?

Kod nas je prije nekoliko mjeseci donesen zakon po kojem se svaki vozač koji prilikom alkotestiranja ima više od jednog promila alkohola vodi na trežnjenje u policijsku stanicu i on je sigurno uticao na bezbjednost u saobraćaju. Zbog ovog se sve više među ljudima može čuti da kada znaju da će piti alkohol, ostavljaju vozila kod kuće i idu taksijem.

U narednom periodu trebalo bi pooštriti kazne za vozače koji pobjegnu sa mjesta nesreće. Jer, neshvatljivo je da neko (bez obzira na to čija je krivica u pitanju) može biti toliko bezobziran da udari nekog automobilom i da nastavi dalje da vozi, a da se ne zaustavi i provjeri kako je pješak i može li mu pomoći. A prije svega trebalo bi da se zapitamo kakvi smo to mi (ne)ljudi postali?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana