Bahati službenici

Vedrana Kulaga Simić

Institucije na nivou BiH odavno su se etiketirale kao veliki potrošači, a pokazale su i da veoma vješto koriste i službena vozila, ali i da imaju veoma "vješte" vozače koji su u stanju da voze dva vozila istovremeno, budu tamo gdje nisu bili ili čak da odvezu rukovodioce gdje oni žele. Na primjer, na godišnji odmor.

To je svakodnevica ove zemlje u kojoj se mnoge stvari dešavaju mimo propisa i svih pravila, jer teško se može i pomisliti da jedna zemlja, kao što je BiH, i u ovakvim vremenima, može sebi da priušti luksuz da zakonski da zeleno svjetlo korišćenju službenih vozila u privatne svrhe.

Neefikasnost je jedna od "vrlina" koja krasi dobar dio institucija i to toliko da su i ptice na grani postale svjesne neefikasnosti pojedinih agencija i nekih drugih institucija, ali pitanje je kada će shvatiti i oni koji imaju u svojim rukama moć da prekinu bahato ponašanje i na taj način uštede na milione u budžetu zemlje kojoj je svaka marka važna. 

Službena vozila, odnosno njihova upotreba, odavno je slaba tačka rukovodećih u ministarstvima, direkcijama, agencijama i brojnim drugim institucijama. Svi , nažalost, još gledaju kroz prste dok brojni zaposleni sjedaju u svoje limuzine i odlaze nasmijani na godišnje odmore.

Može se reći da je korišćenje službenih vozila za odlaske na godišnje odmore postalo praksa koja u ljetnim danima ispliva na vidjelo i pokaže kako se bahato ponašaju svi oni koji treba da vode zemlju u bolju budućnost. Umjesto toga, od njih dobijamo enormne troškove za plate, putovanja, telefone i slično.

Ali kako i ne bi kada su, barem u ovoj zemlji, izostali sistemi kontrole u svakoj oblasti, ne samo kada je u pitanju upotreba službenih vozila, i to nije u redu.

Kako sada stvari stoje, u dobrom dijelu institucija važi nepisano pravilo da su ta vozila privatno vlasništvo! Ovome se mora stati u kraj, kazniti sve koji krše postojeće propise jer se pokazalo da usmene opomene, ako ih i ima, ništa ne vrijede! Osim što, možda, izmame poneki osmijeh na lice nekog bahatog službenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana