Bahaćenju za volanom nema kraja

Anita Janković-Rečević

Nekulturnom i bahatom ponašanju vozača u Srpskoj nikako da dođe kraj.

 

Pooštrene kazne za prekršaje, koje su nadležni uveli prije dvije godine kako bi zaustavili divljanje po drumovima i osvijestili one koji sjedaju za volan četvorotačkaša, a s ciljem smanjena broja nesreća s kobnim posljedicama, nisu dale očekivane rezultate.

Ispostavilo se da maksima “najstroža kazna je ona koja udara po džepu” ne važi za vlasnike vozačkih dozvola u Srpskoj.

Da su planovi i nade nadležnih o dovođenju “u red” vozača pali u vodu, dokaz je posljednja akcija policije u kojoj je svaki peti testirani vozač bio pijan. Od 3.359 vozača koji su se za četiri dana našli pod lupom policije, čak njih 656 konzumiralo je alkohol prije sjedanja za volan.

Da stvar bude gora, policija je 85 vozača zbog teškog pijanstva morala privesti kako ne bi došlo do nesreće i ugrožavanja ljudskih života.

Ne vjerujem da se iko od njih tokom triježnjenja u policijskoj stanici zapitao kakve su posljedice mogli prouzrokovati i vjerovatno će već ovog vikenda ponovo, bez ikakve griže savjesti, sjesti za volan nakon što ispiju nekoliko čašica omiljenog alkoholnog pića.

Zbog pijanih vozača koji nisu svjesni opasnosti koju siju na domaćim drumovima, ali i onih kojima brza vožnja podstiče dobro raspoloženje, lani je ponovo nastavljen crni bilans na putevima širom Srpske.

U saobraćajnim nesrećama prošle godine poginulo je 130 osoba, što je za 15 više nego 2017, a prekomjerna brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i nekorišćenje bezbjednosnog pojasa bili su najčešći uzroci nesreća sa smrtnim ishodom.

Ovi podaci pokazuju i da je sav novac koji je uložen u preventivne kampanje zapravo bačen jer se vozači nisu dozvali pameti.

Zbog svega toga opravdano se postavlja pitanje da li je zakon u BiH dovoljno oštar kada je riječ o bezobraznim vozačima.

Svaki izgubljeni život u saobraćaju obaveza je da stručnjaci svakodnevno rade na iznalaženju novih zakonskih propisa i rješenja kako bi crna statistika bila svedena na minimum. Neophodno je sanirati crne tačke, opremiti puteve i prepisati sve metode koji su u Evropi i svijetu povećali bezbjednost saobraćaja.

Potpuno je u redu da neko pije i, ako želi, sopstvenu glavu stavi u torbu, ali nije u redu da vozeći u alkoholisanom stanju ubije nečijeg oca, brata, sestru ili majku. Ljubitelje dobre kapljice i ruskog ruleta, koji ne mare za tuđe živote, novim represivnim mjerama potrebno je natjerati da poštuju zakon, ako ne radi sebe, onda zbog svih onih koji ih vole. Onima koji za brzu vožnju i pijanstvo budu kažnjeni više puta trebalo bi da bude trajno oduzeta vozačka dozvola, jer život nema cijenu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana