Bahaćenje za volanom

Anita Janković Rečević
Bahaćenje za volanom

Podatak da je prošle godine u Republici Srpskoj 638 vozača upućeno na ponovno predavanje o saobraćajnim propisima, jer nisu marili za pravila ponašanja tokom vožnje, pokazuje da na našim drumovima ni izbliza nije bezbjedno kao što velika većina misli.

Kad sjedamo za volan ni ne razmišljamo da bi nešto moglo da krene po zlu, a sudeći prema broju onih koji se bahate u svojim četvrotočkašima, put od kuće do posla predstavlja svojevrsno minsko polje, jer nikad ne znaš hoćeš li “naletjeti” na neodgovornog pojedinca koji će proći kroz crveno svjetlo na semaforu, i neće se zaustaviti na znak stop, a o pridržavanju ograničenja brzine kretanja da se ne govori.

Da je stvar ozbiljna vidljivo je i iz ovogodišnjih podatka Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske jer je do početka aprila zaprimljeno više od 150 prijava na vozače koji će ponovo na predavanja. Glavni razlog zbog kojeg moraju na dodatne časove je taj što su u toku jedne godine zaradili sedam kaznenih bodova zbog kršenja propisa na drumu.

Međutim, od ovih statističkih podataka čini mi se da je daleko poraznije što najveći broj vlasnika vozačkih dozvola koji su upućeni na predavanje kaznene bodove nisu zaradili zbog neznanja, već sklonosti bahaćenju za volanom automobila.

Saobraćajna kultura u Srpskoj i BiH je na veoma niskom nivou. Prvenstvo prolaza češće imaju oni koji jače stisnu papučicu gasa, a ne kako to saobraćajni znak reguliše. Vožnju u kružnom toku ne treba ni spominjati, svi se vode onom “važno je izaći ne okrznut”, za pravila niko i ne mari. A sve to upućuje na neizbježno pitanje da li je kod nas zakon dovoljno oštar prema bezobraznim i bahatim vozačima?

Broj izgubljenih života na domaćim saobraćajnicama jasan je odgovor i kaznena politika prema bahatima morala bi biti daleko represivnija.

Oduzimanje automobilima onima čiji je dosije pun prekršaja u posljednje vrijeme postaje praksa policije, ali u narednom periodu treba dodatno da zaživi kako bi se ubice za volanom, koji ne mare ni za svoje ni za tuđe živote, u još većoj mjeri smaknule sa drumova.

Treba tražiti i druge modele koji će razne Šumahere natjerati da prilagode vožnju putu i drugim učesnicima u saobraćaju, a najveću pažnju treba usmjeriti na one koji pijani sjedaju za volan.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja savjetuju da je ugradnja blokatora brzine, ali i uređaja koji neće pijanom vozaču dozvoliti da startuje vozilo najbolje rješenje da bi bio smanjen broj žrtava na putevima. Ulaganje u nabavku takvih uređaja zasigurno bi dalo bolje rezultate od onih koje imamo postavkom silnih radara čije lokacije većina vozača zna, pa svjesno uspori pored njih, a potom nastavi da divlja, sijući strah po drumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana