Bahaćenje na lokalu

Marijana Miljić Bjelovuk

Pojedini izabrani odbornici u skupštinama opština ne rade u interesu građana, već protiv njih. Njihovog bahaćenja ne manjka i ima ga i za izvoza. Svojim lošim potezima svakodnevno građanima potvrđuju da su u oktobru 2020. godine pogriješili kada su pored njihovih imena stavili iks.

 

Bahaćenje odbornika trenutno je najviše izraženo u pet lokalnih zajednica koje još nisu usvojile budžet za ovu godinu. Riječ je o Višegradu, Sokocu, Novom Goraždu, Čajniču i Kupresu u Srpskoj. Ovih problema nije manjkalo ni u Prnjavoru koji je prije samo četiri dana formirao novu skupštinsku većinu, koja je dala zeleno svjetlo za budžet u ovoj godini.

Zbog takvog njihovog (ne)rada trpe građani jer ostaju bez subvencije. U istoj poziciji su i studenti koji čekaju da se odbornici smiluju i dignu u vis karticu “za”, dok kapitalni projekti koji su planirni nastavljaju da skupljaju prašinu u nekoj od opštinskih kancelarija.

Glavni razlog zašto stanovništvo ovih opština, ali i drugih u Srpskoj, ispašta zbog trzavica između načelnika i skupštinskih većina jeste taj što dolaze iz različitih političkih partija. Tim neslaganjima svakodnevno bombarduju građane jer rijetko da prođe ijedan dan da u nekoj od opština u Srpskoj  načelnici i odbornici ne prebacuju odgovornost za nefunkcionisanje opštinskih kasa s jednih na druge.

I dok oni ubiru novac za to prebacivanje loptice sa jedne strane  na drugu stanovništvo trpi i ćuti. Niko se ne buni, već samo čekaju da se lokalne kabadahije smiluju i aminuju ključna dokumenta. Pojedini od njih bez ikakvih objašnjenja i ne iznošenja amandmana jednostavno ne žele da podignu karticu na kojoj stoji “za”. Da bi posegli za tim uglavnom čekaju dozvole od svojih vođa, koji na kraju i aminuju da li će neka od opština i dobiti budžet.

Jasno je i da suprotstavljene strane na kraju dođu do dogovora. Ljuti rivali na kraju postaju najbolji prijatelji iza zatvorenih vrata. Stanovništvo kada su ta zatvorena vrata, širom otvorena, može vidjeti scene koje su propraćene nizom uvreda koje nerijetko dovode i do tuča u skupštinskim parlamentima. Te ratoborne scene prethodnih godina mogli smo da vidimo u opštinama u Hercegovini,  a nema sumnje da će ih i dalje biti. 

I dok oni te predstave za javnost svakodnevno odigravaju građani koji su razočarani u sve i svašta pakuju svoje kofere i odlaze u zemlje gdje izabrani predstavnici rade u interesu građana, a ne protiv njih.

Tako je već godinama, a nema naznaka da će biti i bolje. Zbog svega toga stanovništvo koje je ostalo i još nije spakovalo kofere treba dobro da razmisli da li će i pokraj kojih imena staviti iks već na opštim izborima u oktobru, ali i onim lokalnim 2024. godine. Nema sumnje da će i ovaj put pogriješiti jer su, nažalost, rijetki oni koji rade za interes građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana