Bagerima na Dejton

Željka Domazet

Da se u Sarajevu na sve načine pokušava prekrojiti istorija, kultura i arhitektura, najnoviji dokaz, u bezbroj koliko ih ima na svakom ćošku ovog grada, je odnos prema stambenom naselju Crni vrh - prvom planski građenom stambenom dijelu ovog grada.

Građevinska cjelina za koji je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, čije je funkcionisanje ugrađeno u Aneks osam Dejtonskog sporazuma, jednoglasno odlučila da je riječ o graditeljskoj cjelini prvog stepena zaštite i jasno propisala kako prema njoj treba postupati, za građevinsku mafiju Sarajeva je mrtvo slovo na papiru.

Riječ je o naselju čija je svaka cigla vrednija od svih onih koji bagerima pokušavaju da sruše svaki trag i sjećanje da su u ovom gradu živjeli Srbi, Hrvati i Jevreji, da su ulicama ovog grada šetali Oskar Danon i znane arhitekte koje su projektovale ove vile. Rajfajzen - Lizing čije izvođačke radove na terenu realizuje građevinsko preduzeće “Bosna” ne obazire se na odluke Komisije, na Dejtonski sporazum i na sve vrijednosti koje se u Sarajevu izgleda mogu naći samo još u tragovima, dok i preko njih ne prođe bager.

Uplašeni stanari sa čuđenjem gledaju šta se dešava, kako znamenite vile dobijaju neke nove nazive, da se Kranjčevićevo stepenište više tako ne zove i da se pred njihovim očima dešavaju neke čudne stvari.

Glavni grad ove, izgleda zanavijek posrnule BiH, ruši se ne samo politikom sa sećija sarajevske mahale nego i bagerima mafijaških preduzeća. Zbog svega toga danas, a i sutra u Sarajevu više na ulicama i u vilama nećemo moći naći Danone, Petrinoviće, Kranjčeviće i sva ta znamenita imena koja su nekada bila duša ovog grada, nego kojekakve Osmanlije, vehabije, Nezečiće o kojima niko nikada slova nije napisao osim onog koji se veže za rušenje, pucnjavu i bagere.

Oni su, izgleda, stariji i od Austrougarske i svakog reda koji je nekada ova moćna sila napravila u ovom gradu, koji se još može pohvaliti samo tim građevinama kao i onim koje su otete od Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice. Svi oni koji su bagerima udarili na Dejtonski sporazum danas-sutra neka se ne pitaju zašto se ova zemlja, koja se odavno pozdravila sa svakom logikom, pocijepala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana