Bačeni milioni

Vedrana Kulaga Simić

BiH važi za zemlju kojoj, zbog ovoga ili onoga, malo šta ide od ruke, osim potrošnje novca poreskih obveznika - u tome je rame uz rame uz mnogo razvijenije i bogatije zemlje svijeta.

Apsolutni rekorder po potrošnji novca iz budžeta BiH je Ministarstvo odbrane i Oružane snage koje su pod njihovim krovom. Svake godine više od 260 miliona maraka odlazi za plate, naknade, razne nabavke, a sada je na površinu izašao i podatak da za smještaj vojnih lica godišnje odlazi oko osam miliona maraka.

To, za zemlju kakva je BiH, nije malo. To je previše, posebno ako se uzme u obzir da je do milionskih troškova dovelo to što pojedinci iz tog ministarstva, ali i drugih, nisu mogli da pronađu alternativno rješenje koje bi bilo bolje i po one koji moraju da "kirijaju" dok su na službi, ali i za one koji ih plaćaju.

Takav odnos i prema vojnicima, ali i novcu svih građana ove zemlje najviše zabrinjava. Gotovo da smo, nažalost, navikli na raznorazne privilegije koje ima veći dio službenika i drugih zaposlenih u javnom sektoru ove zemlje, ali za osudu je nemar i nerad onih koji ne znaju ništa drugo osim da troše to što im, ako se zalaganje uzme kao mjerilo, ne pripada.

Problemi sa smještajem profesionalnih vojnih lica nisu od juče, ali se čini da se nadležni ponašaju kao da jesu jer godinama ne mogu da dođu do rješenja. Ili ne žele. Ni to ne treba isključiti kao mogućnost.

Problema ima na svim stranama u OS BiH, a samim tim i u Ministarstvu. Iz dana u dan na scenu gotovo da stižu novi problemi i otvorena pitanja, a da se stari ne rješavaju. Ovo u vezi sa smještajem samo je jedno iz te grupe.

Ministarstvo odbrane BiH, ali i drugi nadležni za vojnike moraju da se uozbilje ako žele da i dalje imaju ovoliki broj vojnika i izdvajaju toliki novac za njih jer ovako teško da će moći još dugo.

Smještaj za vojna lica mora biti riješen i to po mogućnosti što prije jer ako je tačno da postoje neke analize odranije, a koje nisu bile sprovodive u djelo, barem im mogu olakšati i usmjeriti ih na druga rješenja. Nedopustivo je da toliki novac svake godine odlazi iz kase, da se ništa ne radi u vezi sa tim i da se tim milionima samo prikriva nerad.

Takvim ponašanjem i filozofijom guranja problema pod tepih nećemo daleko dogurati. Uslove boravka u vojci treba, kako to i dolikuje, dovesti u red ili u suprotnom "voljno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana