Bačene ruže

Željka Domazet

Da ljudskoj mržnji, zlobi i beščašću nema kraja dokazuje i bacanje bijelih ruža i svijeća koje su položene i zapaljene za pobijene vojnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Dok uplakane majke, sestre i drugovi pobijene mladosti nisu uspjeli ni da pređu međuentitetsku liniju između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koja ih je od Dobrovoljačke ulice dijelila nekoliko stotina metara, bijele ruže i svijeće su završile u kontejneru.

Nakon reagovanja onih koji imaju makar malo poštovanja prema mrtvima naređeno je da cvijeće bude izvađeno iz smeća i vraćeno na prigodno mjesto, da bi nedugo potom bijele ruže ponovo bile premještene, a potom pobacane u Miljacku. Ovo bacanje cvijeća postavljenog u znak sjećanja na mučki pobijene ljude je ne samo vandalizam, nego njihovo ponovno ubijanje i to pred očima ožalošćenih čije rane ne zarastaju ni nakon četvrt vijeka.

Ovo vrijeđanje mrtvih, njihovih duša i njihovih najmilijih ne može da dobije nijednu racionalnu riječ opravdanja niti razumijevanja.

Oni koji su spremni da vrijeđaju svetost mrtvih očigledno ne žele ni suživot ni bilo kakvu zajednički budućnost. Oni koji su u stanju povrijediti mrtve očito su odavno zaboravili biti ljudi, pa stoga ne čudi činjenica da svi oni koji drže do svog i tuđeg dostojanstva ne mogu naći odgovor na pitanje gdje to nestade čovjek.

Ne mogu se čudom načuditi na kakve su to poteze spremni oni koji sebe zovu ljudima, a u stanju su da pogaze sve što je ljudsko.

Riječi "ne činite drugima ono što ne želite da učine drugi vama" su izgleda umrle i nestale u ovoj zemlji.

Svako racionalan će ovakve vandalske poteze osuditi i zapitati se dokle to mržnja može da ide. A očito je da u BiH ide mnogo dublje i dalje nego u mnogim dijelovima svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana