Aždaja od države

Darko Momić

Većina, da ne kažem svi, znaju vic o aždaji koja živi preko sedam mora i sedam gora i sedam dolina i sedam planina i koja se jedno jutro probudi, otvori prozor i u čudu kaže: "Pa gdje ja živim!"

 

E, BiH nije iza sedam mora i sedam gora i sedam dolina i sedam planina, već na raskrsnici puteva i zajedno sa Srbijom slovi za svojevrstan zapad istoka i istok zapada, ali ako se ne uzima u obzir geografski položaj, nego ono što se u njoj svakodnevno dešava, onda svaki njen stanovnik ima pravo da kaže isto što i aždaja.

A dešava se, između ostalog, to da Međunarodni monetarni fond preko noći odobri više od 330 miliona evra za prevazilaženje posljedica ekonomske kriza izazvane pandemijom virusa korona, od čega 38 odsto pripada Republici Srpskoj, a onda te pare više od mjesec dana stoje u Centralnoj banci BiH, zato što se Bošnjaci i Hrvati u Federaciji BiH ne mogu dogovoriti kako će podijeliti svojih 62 odsto.

Dešava se onda i to da Centralna izborna komisija BiH, kao organ za raspisivanje i sprovođenje izbora, do srži posvađa političke partije, ali sada na način da su većina Srba i Hrvata na jednoj, a Bošnjaci sa šačicom Srba i nešto instant Hrvata na drugoj strani. Pri tome je posebno interesantno što vladajuće srpske stranke insistiraju na održavanju redovnih lokalnih izbora, iako su na vlasti u skoro 80 odsto lokalnih zajednica i potpuno logično je da im nije u interesu da žure u izbornu trku zato što su svakako na vlasti, dok opozicione stranke podržavaju odluke CIK-a koje idu u pravcu odgađanja izbora. Potpuno prirodno bi bilo da opozicione partije koje svoje načelnike imaju u deset-petnaest opština insistiraju na tome da izbori budu održani što prije, sa željom da ruše političke protivnike i osvajaju vlast.

Pored toga, dešava se i to ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić optuži ambasadora Pakistana u BiH i ambasadora BiH u Pakistanu da rade neke stvari u vezi sa migrantima i migrantskom krizom na štetu BiH, a da onda ministarka spoljnih poslova i bošnjački član Predsjedništva BiH optuže istog tog "svog" ministra bezbjednosti da je ovakav i onakav i upućuju izvinjenje pakistanskom ambasadoru.

Da ne zaboravim, dešava se i to da se bošnjački zvaničnici kojima su puna usta suverene i samostalne BiH kategorično protive tome da BiH napusti visoki predstavnik, a prije ili zajedno s njim i strane sudije iz Ustavnog suda, čime bi BiH i praktično mogla da nosi epitet suverenosti, dok srpski politički funkcioneri koji zagovaraju što veću samostalnost Republike Srpske, istovremeno zagovaraju zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija, čime bi, je li, ojačala samostalnost i suverenitet BiH.

Samo zbog ovih nekoliko primjera koji pokazuju gdje mi živimo, jasno je da je ona aždaja sa početka jedno srećno i bajkovito biće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana