Avantura u Sarajevu

Žarko Marković

Dolaskom na čelo SDS-a Mirko Šarović je učinio više na relativnoj vidljivosti te partije u javnosti nego što je njegov prethodnik uradio za dvije godine, koliko je vodio najjaču opozicionu stranku. Nije to neočekivano, jer Šarovićev lični politički potencijal dramatično je veći nego Vukote Govedarice. To uopšte ne znači da će rejting SDS-a na terenu biti podignut. Naprotiv.

I laicima je vidljivo da je Šarović izabrao drugačiju taktiku u odnosu, i na Govedaricu, i na već zaboravljenog Mladena Bosića. Novi lider SDS-a prihvatio je da igra po pravilima koja više od decenije nameće Milorad Dodik pa na galamu odgovora - galamom, za koju i nema neko dozlaboga utemeljeno pokriće. Ali, ta taktika zasad prolazi. Nema dana da Šarović ne da neku izjavu i nema dana da na nju ne stigne odgovor od dežurnih SNSD-ovih komentatora, što govori da Šarović pokušava da izvuče i sebe i SDS iz defanzive u kojoj se godinama nalazi te se bar deklarativno nametne kao kreator političkih procesa u zemlji.

A nije to baš jednostavno sa strankom okrnjenog političkog kapaciteta i zasad je sve svedeno na halabuku. Šarović prosto koristi blokadu na zajedničkom nivou i, to su svi priznali, iščekivanje kongresa SDA u septembru, da uzburka ionako zatalasanu političku scenu, unese dodatnu nervozu u redove SNSD-a, gdje su, takođe je vidljivo golim okom, odavno izgubili strpljenje.

Naizgled samouvjereni Šarović ovakvim pristupom, međutim, nekada najjaču stranku u Srpskoj, izvodi na izuzetno tanak led. Razrovan iznutra, SDS nema bazu, terensku i glasačku, iz koje može da crpi legitimitet da još četiri godine učestvuje u vlasti u zajedničkim organima. Nema ni člana Predsjedništva iz svoje koalicije. A nema ni argument da učešće u vlasti u Sarajevu može da ojača rejting partije i poveća broj potencijalnih glasova. Naprotiv, stranka se u protekle četiri godine koliko je vladala u institucijama BiH nije uspjela izboriti sa konstantnim napadima, optužbama za izdaju, nije izdržala rafalnu paljbu političkih protivnika iz Banjaluke. Za samo četiri godine od egal situacije u trci za pojedinačne funkcije došla je u poziciju da ih gubi sa nekoliko desetina hiljada glasova razlike.

Nova avantura u Sarajevu, u periodu uoči lokalnih izbora na kojima će SNSD i partneri udariti i na ono malo opština koje SDS trenutno drži, ne da neće ojačati poziciju stranke, nego će je, imajući na umu iskustvo od 2014. godine do danas, dodatno oslabiti. Eventualni gubitak Bijeljine ili Teslića nikakva Šarovićeva galama ili Mektićevo tviteranje neće moći da nadoknadi. Nemoguće je da Šarović toga nije svjestan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana