Autoputevi

Marina Čigoja
Autoputevi

Izlaskom "Štrabaga" iz projekta gradnje autoputa Banjaluka - Doboj njegova gradnja neminovno će biti odgođena. Ali, ono što treba da raduje je to da su se već javile firme koje su ozbiljno zainteresovane za nastavak ovog projekta, a među njima su ponude građevinskih firmi iz Španije, Kine, Slovenije te njemačkih fondova.

Zbog nemogućnosti finansiranja izgradnje ovog autoputa austrijska kompanija "Štrabag" odlučila je da se povuče iz zajedničkog projekta mreže autoputeva RS, a otkup "Štrabagovog" udjela Vladu RS koštaće 200.000 evra. Ipak, prema najavama, taj novac trebalo bi da vrati budući partner.

Iako ne možemo da ne pomislimo da su uzalud izgubljene tri godine, koliko su trajali dogovori sa "Štrabagom", činjenica je i to da je ekonomska kriza učinila svoje i da na nju niko nije računao prije tri godine.

S druge strane, prema najavama ministra saobraćaja i veza RS Nedeljka Čubrilovića, gradnja autoputa Banjaluka - Doboj mogla bi da počne već u septembru.

Za ovaj autoput već je odrađeno dosta posla, a možda i najvažnije je to što su riješeni imovinsko-pravni odnosi. To bi značajno trebalo da utiče na dinamiku gradnje autoputa, jer je poznato da su neriješeni imovinski odnosi upravo bili jedan od najvećih problema u toku izgradnje autoputa Banjaluka - Gradiška.

Kada je u pitanju izgradnja autoputa Banjaluka - Gradiška, čini se da je i ona konačno počela da se finalizuje i kako sada stvari stoje, do septembra trebalo bi da imamo završen ovaj autoput.

Nadamo se da će predviđeni rokovi za oba autoputa biti ispoštovani, jer su savremeni autoputevi baza privrednog i ekonomskog razvoja RS.

Ulaganjem u autoputeve u godini svjetske finansijske krize i realizacijom kapitalnih infrastrukturnih projekta, koje će Srpsku povezati sa regionom, sigurno je da će se omogućiti ne samo razvoj putne mreže već i dolazak novih investicija, što bi trebalo da bude prioritet svih u Republici Srpskoj i BiH.

Takođe, nadamo se da će ovaj put biti izabran pravi izvođač radova, koji će moći ispuniti uslove koji se od njega traže i da će se manje vremena bespotrebno gubiti na dogovaranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana