Autoput

Marina Čigoja
Autoput

Vlada RS dala je juče saglasnost "Autoputevima RS" za raspisivanje javnog poziva za izgradnju dionice autoputa Prnjavor - Doboj. Sredstva za ovu dionicu biće obezbijeđena iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

Istovremeno, preduzeću "Autoputevi RS" data je i saglasnost da sprovede postupak o dodjeli koncesije na dionici Banjaluka - Prnjavor, za koju je EBRD prihvatila da koncesionaru da kreditnu liniju bez učešća Vlade RS.

U Vladi očekuju da bi tender za izgradnju prve dionice mogao da bude raspisan do kraja marta, a kako bi i domaćim preduzećima koja bi, ruku na srce, teško obezbijedila novac za izgradnju čitave dionice, omogućili da i oni učestvuju na tenderu u Vladi su odlučili da ovu dionicu podijele na četiri lota.

Ovim potezom domaćim građevincima omogućeno je da ravnopravno učestvuju na tenderu sa stranim firmama i obezbijede posao domaćim radnicima. A hoće li se poslije dva neuspjela pokušaja, gradnja autoputa Banjaluka - Doboj pokrenuti sa mrtve tačke trebalo bi uskoro da bude poznato.

O samom značaju izgradnje autoputa već se mnogo puta govorilo. Jasno je da bi posao čija se procijenjena vrijednost kreće oko 300 miliona evra imao ogroman značaj za domaću privredu. Da li će i koliko u ovom poslu biti angažovana domaća operativa, vidjeće se poslije raspisivanja tendera, ali već sada je jasno da bi dobijanjem makar jednog lota preduzećima iz RS bio omogućen veliki posao, radnicima sigurna primanja, a to bi doprinijelo i poboljšanju stanja u građevinskom sektoru koji zbog krize trpi velike posljedice, a osim na domaćem, došlo je i do pada obima posla na inostranim tržištima.

Odluka Vlade da se za pola dionice autoputa ide na tender, posebno poslije izgubljene dvije godine sa austrijskim "Štrabagom", zatim i nekoliko mjeseci i sa slovenačkim CPM-om, čini se kao jedino logično rješenje i treba je pozdraviti. Takođe treba pozdraviti i omogućavanje domaćim preduzećima da uđu u ovaj posao. Naravno, samo u slučaju da su oni u potpunosti tehnički i finansijski u mogućnosti da odgovore ovom izazovu.

Nadamo se da će ovaj put biti izabran pravi izvođač radova, koji će moći ispuniti uslove koji se od njega traže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana