Autoput

Marina Čigoja
Autoput

Hoće li se, poslije dva neuspjela pokušaja, gradnja autoputa Banjaluka - Doboj pokrenuti sa mrtve tačke, trebalo bi uskoro da bude poznato, s obzirom na to da je najavljeno da bi tender za izgradnju ovog puta trebalo da bude objavljen najkasnije do marta.

Ovoga puta moguće je da se u realizaciju projekta krene poslije tendera, što sa prva dva izvođača nije bio slučaj.

Novina je i to da se, veoma ozbiljno, razmatra mogućnost da ovaj put za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj odgovornost preuzmu domaće firme. Hoće li biti treća sreća, ostaje da se vidi, ali ono što je za sada izvjesno je da već postoje zainteresovani domaći izvođači za izgradnju ovog autoputa.

Tako je konzorcijum G7, koji čine "Niskogradnja" i "Integral inžinjering" iz Laktaša, "Bijeljina putevi" iz Bijeljine, "Romanija putevi" iz Sokoca, "Hercegovina putevi" iz Trebinja, "Zvornik putevi" iz Zvornika i "GT put" iz Istočnog Sarajeva, uputio Privrednoj komori RS inicijativu za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj.

A, koje konkretne koristi bi RS imala davanjem ovog posla domaćim izvođačima? Ne treba biti previše pametan da bi se shvatilo da će potencijalno preuzimanje ovog posla, čija se vrijednost procjenjuje na više od 300 miliona evra, imati ogroman značaj za domaću privredu. Na taj način preduzećima iz RS bio bi omogućen veliki posao, radnicima sigurna primanja, a to bi doprinijelo i razvoju ostalih grana industrije, posebno u proizvodnji građevinskih materijala.

Ovo posebno dobija na značaju ako se ima u vidu da je svjetska ekonomska kriza i te kako ostavila traga na domaća preduzeća kojima je poslovanje dosta otežano u odnosu na ranije godine, a osim na domaćem, došlo je i do pada obima posla na inostranim tržištima.

Možda i jeste vrijeme da Vlada RS ukaže povjerenje domaćim preduzećima koja su spremna da uđu u ovaj posao. Naravno, samo u slučaju da su oni u potpunosti tehnički i finansijski u mogućnosti da odgovore ovom izazovu.

A sudeći prema onome što nude - jesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana