Autoput “9. januar” kičma RS

Milijana Latinović

Putevi su oduvijek bili spona među ljudima, simbol novog života i bolje budućnosti. Autoput “9. januar”, koji je u potpunosti otvoren za saobraćaj i prolazi kroz srce Srpske, simbol je moći, ali i zavjet svim budućim generacijama da gradeći nove kilometre stvaraju bolju i sigurniju budućnost.

Autoput Banjaluka - Gradiška donio je sa sobom brojne prednosti već u prvim godinama nakon otvaranja i postigao očekivane efekte, a očekivanja su ista i od ove trase koja spaja Banjaluku i Doboj.

Izgradnjom ove saobraćajnice u Srpskoj je stvorena mreža od 105 kilometara autoputeva, što je prije deceniju ili dvije bila samo pusta želja. Upornost se isplatila, a nova moderna saobraćajnica ulila je nadu mještanima lokalnih zajednica kroz koje autoput prolazi da će novom trasom brže stizati na radna mjesta, u škole, na fakultete, pa i kod ljekara kad zatreba. Svako koga je bar jednom do sada put vodio ka Prnjavoru ili dalje ka Doboju zna kolika je vrijednost ove saobraćajnice. Godinama su ta putovanja bila obilježena višečasovnim truckanjem po oronuloj cesti, na kojoj se, nažalost, nanizalo i mnogo saobraćajnih nesreća u kojima je izgubljeno ono najvrednije, ljudski životi.

Otvaranjem autoputa “9. januar” u dužini od 72 kilometra putovanje od najvećeg grada Srpske do Doboja trajaće znatno kraće, a i bezbjednost putovanja biće podignuta na viši nivo.

Da u svakom žitu ima kukolja potvrđuju i zlonamjerni komentari koji su se mogli čuti proteklih dana da su za izgradnju ovog autoputa utrošeni milioni i da će kredite vraćati i naši unuci.

Ipak, mnogo je više onih koji su svjesni da je ova saobraćajnica nova razvojna šansa cijele Republike. To je put istorije i budućnosti koji će ostati kao trajni svjedok jednog vremena.

Ova saobraćajnica je i nada da će inostrani investitori pohrliti u Srpsku i da će biti smanjeni redovi na biroima za zapošljavanje jer bez autoputeva nema otvaranja radnih mjesta, a samim tim ni razvoja ekonomije.

Značaj “9. januara” za Srbe s ove strane Drine mnogo je veći zbog simboličnog naziva koji nosi, ali i zbog namjere da ih jednog dana poveže sa maticom Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana