Autoprevoz

Goran Maunaga
Autoprevoz

Banjalučko preduzeće "Autoprevoz" paradigma je većine naših neuspjelih, propalih, sumnjivih, pa i kriminalnih privatizacija, koje su umjesto ulaskom svježeg kapitala u preduzeća okončane prevarama.

Prevarama, naravno, poštenih radnika i bogaćenjem onih koji nikad bogati ne bi bili u državi koja ima funkcionalne institucije i zakone.

Sve to ne bi bilo, i neće biti, toliko tragično u slučaju da su ti mutni poslovi, ili da će biti, odgovarajuće zakonski sankcionisani. Ali nisu, bar do sada, niti će, po svemu sudeći, ikada biti. Upravo ta činjenica je ono što je u svemu najcrnje, ono što je u jednoj društvenoj zajednici neoprostivo.

Uzalud su Udruženje malih akcionara i Sindikalna organizacija "Autoprevoza" podnijeli još 2003. godine krivičnu prijavu protiv vlasnika najvećeg paketa "Autoprevoza" dionica Živka Babića. Uzalud su ga prijavili i sljedeće godine, jer nadležni nisu učinili ništa povodom optužbi da je Babić neovlašćeno potpisao kupoprodajni ugovor na teret preduzeća za uvoz šest polovnih autobusa iz Danske. Za sve nezakonite radnje oni imaju dokumenta, od dokaza o falsifikovanju papira za uvoz autobusa, do uvećavanja stvarne cijene tih autobusa, ali nadležno tužilaštvo još ništa nije uradilo. Ne zna se zašto i gdje je zapela i istraga Interpola BiH o ovom predmetu.

U petnaestu godinu ušao je i sudski spor u vezi sa halom koja je oteta od malih akcionara "Autoprevoza" u Kotor Varošu. Tek poslije 13 godina tamošnji sud se proglasio nenadležnim, a do kada će predmet biti u banjalučkom Privrednom sudu, ostaje da se vidi.

I dok se ti sudski procesi volšebno odugovlače, mali akcionari upozoravaju da Babić i društvo poslije privatizacije "Autoprevoza" i niza sumnjivih poslova obavljenih poslije privatizacije, "iz te firme isisavaju postepeno sve što se može izvući". Akcionari tvrde i da sve to prenose na najnoviju Babićevu kompaniju "Prevoz Golub" koju je on osnovao poslije gašenja njegove firme "Golubić".

Vrhunac je svakako činjenica da je odlukom UO "Autoprevoza" pod hipoteku za dizanje tri kredita u iznosu od nešto više od sedam miliona KM stavljen i plac stare autobuske stanice u centru Banjaluke iako s gradskim vlastima vode sudski spor oko tog placa, koji je vrijedan deset miliona KM.

A to, već, nije samo do odgovornih u "Autoprevozu". Tu treba postaviti pitanje kakvo nam je pravosuđe, i šta činiti s njim, kad je sud pristao da upiše hipotekarno pravo na zemljište oko čijeg vlasništva se trenutno vodi sudski spor. I zašto niko ne reaguje na optužbe o nelegalnim radnjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana