“Autoprevoz” i “Bewo”

Goran Maunaga

Da li je moguće da niko od najviših zvaničnika, predstavnika institucija zaduženih za imovinsko-zemljišno-pravne poslove, i niko od najupućenijih stručnjaka iz te oblasti nije znao da je još početkom februara prodat najatraktivniji plac u centru Banjaluke kod zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS, a za koji grad godinama vodi sudski spor s firmom “Autoprevoz”?

Naravno da je to nemoguće i naravno da su svi oni znali za to, jer se radi o više miliona vrijednoj lokaciji i jer je javna tajna u gradu bilo to za koga je, i na koji način, to ekskluzivno građevinsko zemljište namijenjeno.

O tome su šuškali mnogi Banjalučani kojima usko stručna oblast nije bavljenje zemljišno-pravnim poslovima, tako da nema sumnje da su oni koji su dugo u tom poslu znali za to, a pogotovo za činjenicu da je u februaru “Autoprevoz” firmi “Bewo” prodao tu lokaciju, kad je “Bewo” i zvanično upisan u grunt kao vlasnik ta četiri i po dunuma.

Zato je frapantna činjenica da niko od gostiju emisije RTRS-a “Presig”, a koji bi trebalo da su najupućeniji u “predmet Autoprevoz”, što je i bila tema emisije, ni riječi nije rekao o tome da je ta zemlja prodata. U ovom slučaju ne važi stari izgovor da je BiH zemlja onih koji se ne miješaju u svoj posao, jer se ovdje zaista radilo o stručnjacima kojima se takvi propusti jednostavno ne smiju desiti.

Hajde da i razumijemo ćutanje o tome direktora “Autoprevoza”, valjda mu je to bilo u interesu, jer je u emisiju došao da brani poteze svog gazde, vlasnika firme, koliko god da su oni kriminalni.

Ali kako objasniti ćutanje direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove? S obzorom na to da je nemoguće da to nije znao, ispada da je u interesu bilo da se prećuti ta činjenica. Zašto, možemo samo da nagađamo, a odgovore bi trebalo da daju oni.

O činjenicama o načinu dolaska u vlasništvo tog placa, za odnose, poznanstva i veze firme “Bewo”, te nestanak osam primjeraka ugovora potpisanog između grada i “Autoprevoza” 1979. godine o dislokaciji stare autobuske stanice, još se ponešto zna. Ali ne moraju i baš sve da otkriju novinari, neka poneku istinu, činjenicu i dokument objelodane i zvaničnici poput ovih koji to nisu učinili u “Presingu”, iako im je to bila obaveza.

Na potezu su tužilaštvo i policija. Moramo vjerovati da se oni u ovom “preopasnom predmetu”, bez obzira na to što slučaj ima takav epitet, neće ponašati poput gostiju te emisije, u kojoj su prećutali sve bitno u “predmetu Autoprevoz”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana