Australijska blamaža

Vedrana Kulaga
Australijska blamaža

Ni ambasade nisu više što su nekad bile. Prema nekoj nepisanoj definiciji, trebalo bi da budu ustanove od velikog značaja za politiku države ili bolje rečeno slika i prilika onoga što imamo da ponudimo drugima. Međutim, stvari ne idu tako glatko, pa i slika postaje mutna.

U 21. vijeku je, aman, sve dozvoljeno, normalno i prikriveno. Tipičan je primjer ambasada u Australiji. Skandala u njoj nikad dosta, kao ni kršenja Ustava. Ako je tako, čemu pravila ponašanja, kodeksi i Ustav kada svako ko ima ikakve veze sa tom ambasadom radi kad, kako i šta hoće.

Prvo Damir Arnaut, koji je imenovan na mjesto ambasadora BiH u Australiji mjesecima ne preuzima dužnost jer ima prečeg posla (kao što je branjenje osumnjičenih za ratni zločin). Onda pripadnici radikalnog dijela bošnjačke dijaspore u Australiji, koji je veoma uticajan medijski i finansijski, izvrše puč u Australijsko-bosanskom islamskom centru "Dir Park" i pretuku i smijene predsjednika centra Seada Šahbegovića. Mnogi će se upitati kakve to veze sad ima sa ambasadom? E, pa ima mnogo veze.

Upravni odbor Australijsko-bosanskog islamskog centra "Dir Park" 30. juna prekinuo je sve odnose sa Vijećem bh. organizacija Australije, jer su smatrali da je predsjednica tog vijeća Senada Softić-Telalović zloupotrijebila zgradu Ambasade BiH u Australiji. Poslije toga Šahbegović je pretučen i smijenjen.

Vijeće bh. organizacija Australije naime 11. jula u zgradi DKP-a BiH u Kanberi održalo je komemorativni skup za žrtve Srebrenice, uz vjerski obred i učenje fatihe, što ne priliči jednoj ambasadi. Naravno uz podršku ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja i uz protivljenje predstavnika RS. Prije toga je uz prijetnje i uvrede najgore vrste iz ambasade otjeran diplomata-savjetnik Momčilo Vuković, koji nije dozvoljavao da se zgrada ambasade zloupotrijebi. Iz svega se može izvući samo jedan zaključak: Ambasadom "komanduje" pomenuto vijeće.

U šta se pretvorilo ovo predstavništvo i kakvi tek problemi slijede nije teško zamisliti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana