Astronomske zarade

Željka Kokot

Nekolicina firmi u privatnom vlasništvu u RS bilježi zavidne poslovne rezultate koje umnogome duguju uspješnom menadžmentu i stručnim kadrovima.

Tako se i pojedini srećnici mogu pohvaliti za običnog radnika astronomskim ciframa koje im svakog mjeseca liježu na bankovni račun.

Jedan od njih je svakako i Zvorničanin zaposlen u prerađivačkoj industriji koji je, prema statistici Poreske uprave RS, najplaćeniji radnik u Srpskoj. Njemu je u novembru buđelar napunila svota od nevjerovatnih 40.850 KM, što je 50 prosječnih plata u Srpskoj! Za njim ne kaskaju mnogo ni dva Banjalučanina kojima je krajem novembra pripalo za obične smrtnike nedostižnih 39.000 KM, odnosno 35.750 KM. Na ovoj listi srećnika našlo se još sedam radnika kojima je novčanik nakon novembarskog primanja bio teži za iznose veće od 10.000 KM. 

Navedeni podaci i te kako su pohvalni jer pokazuju da se struktura zaposlenih sa najvećim zaradama mijenja u korist radnika koji svojim specifičnim znanjima polako osvajaju primat. Posebno u odnosu na zaposlene u javnim preduzećima među kojima je bilo i onih koji su za nerad primali velike sume novca. To pokazuje da poslodavci znaju prepoznati rad, a očigledno je da pojedinci ne žale novac i "driješe kesu" kako bi nagradili radnika svjesni da je on taj koji im je donio zaradu.

Benefiti većih primanja su mnogostruki, a jedan od njih je i slivanje većih suma u fondove penzijskog i zdravstvenog osiguranja. Primjera radi, poslodavac na platu od 40.000 KM uplati više od 20.000 maraka poreza i doprinosa, što je oko 150 prosječnih penzija!

Visoka primanja potpuno su normalna i u svijetu, a samo u Americi ili Rusiji direktori banaka i velikih kompanija, menadžeri i brokeri zarađuju godišnje plate od oko 20 do 30 miliona dolara.

Međutim, problem je što mjesečne zarade od 10 ili više hiljada maraka ne prima veći broj zaposlenih u Srpskoj. Ne treba zaboraviti da većina stanovnika RS svakog mjeseca "krpi kraj s krajem" i vješto raspoređuje skromnu zaradu koju stiče poštenim i mukotrpnim radom. Teško je reći kada će nam "svanuti" i jedino nam preostaje da se nadamo da će nam svima na račune lijegati bar malo veće svote novca, jer svijetlih primjera ipak ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana