“Arselor Mital”

Goran Maunaga

Pred Vladom RS, kad je riječ o uvođenju reda u oblastima u kojima su interesi RS najugroženiji, stoji još jedan težak zadatak.

Riječ je o zaštiti interesa Srpske u Rudniku željezne rude “Ljubija”, odnosno u firmi “Arselor Mital Prijedor”, u kojoj 51 odsto vlasništva ima firma “Arselor Mital London”, a 49 odsto Rudnik željezne rude “Ljubija”, odnosno Vlada RS.

Rudnik i Vlada ispoštovali su sve ugovorom preuzete obaveze sa “Arselor Mitalom London” prilikom formiranja nove kompanije, ali ta firma do sada se nije pokazala revnosnom u ispunjavanju ugovornih obaveza.

Za početak može se konstatovati da mahinacije u ovoj kompaniji nisu na tom nivou i nisu tako uočljive kao što je to bio slučaj u Fabrici glinice “Birač” iz Zvornika, ali se već može zaključiti da se i ovdje radi o krađi novca preko transfernih cijena, odnosno prodajom rude povezanim licima na način da je smanjivan prihod Rudnika željezne rude.

“Arselor Mital” te poslove radio je u rukavicama, ispunjavajući sve one osnovne obaveze prema zaposlenima, tako da prividno izgleda da je sve u redu. Međutim, rukovodstvo kompanije tek treba da objasni kako je od, recimo, prihoda koji je iznosio oko 100 miliona u prošloj godini, prikazana dobit od samo 11 miliona. Rukovodstvo Rudnika željezne rude i predstavnici Vlade RS već su upozorili na tu nelogičnu činjenicu.

Takvo poslovanje koje traje godinama nesumnjivo da je RS, grad Prijedor i Rudnik željezne rude “Ljubija” koštalo stotina miliona maraka. Zanemarivanje obaveza i prelivanje dohotka na neko drugo mjesto isisalo je i dosadašnje povjerenje koje je “Arselor Mital” imao od prethodnih vlada u RS.

Pred istražnim organima predstoji ozbiljan posao. Oni tek treba da otkriju, sa Poreskom upravom RS i Ministarstvom finansija RS na čelu, na koji način i sa kojim povezanim subjektima su formirane transferne cijene i koliko je RS zbog toga izgubila novca posljednjih godina. “Mital” jeste jedna od najvećih kompanija u svijetu i ne može se porediti sa onim što su radili Litvanci i “Ukio grupa” u Fabrici glinice “Birač”, ali bez obzira na to, RS u ovim kriznim vremenima više ne smije da dozvoli da iz nje na nelegalne načine odlazi ijedna marka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana