Arčenje para

Željka Dobrić
Arčenje para

Za deset godina, koliko već radi Kancelarija za reviziju poslovanja institucija BiH, niti jedna jedina krivična prijava nije podnesena protiv odgovornih lica u institucijama koje su imale loše revizorske izvještaje i koje su arčile narodne pare. A u tom periodu uludo su potrošeni milioni i milioni maraka.

Ignorantski odnos nadležnih u institucijama BiH prema narodnom novcu dokaz je i ignorantskog odnosa BiH prema samim građanima, prema tome kako žive, pa i kakva im je budućnost u zemlji. Zamazuju nam oči Evropom, putovanjima bez viza kako bismo gledali u daljinu, dok nam oni pred nosom "metu".

Grozno je to što se odgovornost za javno potkradanje naroda na nivou BiH prebacuje sa jednih na druge, a parlamentarne komisije uzalud rade, upozoravaju, smanjuju budžete rasipnim ministrima.

U Tužilaštvu BiH ni poslije tolikih godina koliko dobijaju izvještaje o lošem poslovanju institucija BiH i svjedoče zloupotrebama položaja, rasipanju i kršenju zakona - nemaju istražioce koji bi se pozabavili ovim problemom. Kažu, ne zovu se oni "policija" nego "tužilaštvo". Traže da izvještaje o poslovanju, nakon što prođu analizu u Parlamentu BiH, analizira policija, a onda Tužilaštvu servira dokaze o krivičnoj odgovornosti da bi podigli optužnicu.

Sve na nivou inicijativa, preporuka, upozorenja da se štedi, a ministri i ostale glavešine institucija BiH i dalje rade po svome, narod sve siromašniji, manje radnih mjesta, manje penzije, plate...

Previše je i da jedno ministarstvo BiH loše posluje, a kamoli da se pare uludo troše u više od polovine njih. Ako Ministarstvo odbrane BiH, koje raspolaže svakoga dana u godini sa više od milion maraka, nedomaćinski troši pare, pomislite samo koliko je to uludo potrošenih plata, penzija, stipendija, koliko kapitala za privredu... Tužilaštvo BiH to sigurno neće izračunati, jer, kako rekoše, imaju manjak kadra.

Ipak, od Tužilaštva BiH sve kreće. Da su pokazali više odlučnosti i podigli optužnicu bar protiv bivšeg direktora BHRT-a Mehmeda Agovića, za čijeg mandata je televiziji dat jedini negativni izvještaj za poslovanje ikada dat u BiH, priča bi bila drugačija.

Bilo bi i više odlučnosti da se zakonski uredi oblast trošenja narodnih para, uvede disciplina, poveća odgovornost i onako preplaćenih funkcionera BiH, a narodu vrati dostojanstvo, da više ne gleda nemoćan kako se u institucijama BiH uživa na njegov račun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana