Arčenje novca iz budžeta

Željka Domazet

Da je budžetski novac bunar u koji se slivaju sredstva svih budžetskih obveznika ove zemlje, a koji se koristi bez valjane discipline, pokazuju, između ostalog, i revizorski izvještaji.

Revizori su utvrdili da se planovi i programi rada brojnih institucija BiH donose tek reda radi, a novac izdvojen za njihovu realizaciju arči bez ikakvog polaganja računa o tome da li su planovi realizovani, a ciljevi zbog kojih su formirane te institucije ostvareni.

Uprkos ovakvom odnosu prema novcu, u institucijama nije zabilježen nijedan slučaj da je neko od nadležnih odgovarao, da je suspendovan ili, ne daj bože, otpušten sa posla, pa stoga ni ne čudi činjenica da je BiH zemlja sa najneefikasnijom javnom upravom u Evropi i da njena administracija nije u stanju da odgovori na zahtjeve njenog stanovništva.

Pored činjenice da urađeni posao nije ni u kakvoj srazmjeri sa količinom potrošenog novca datog institucijama u okviru redovnog budžetskog finansiranja, tu su i kojekakvi grantovi iz kojih se novac dijeli bez ikakvog cilja i na lijepe oči.

O tome gdje je potrošen i da li su oni kojima je dodijeljen imali od njega ikakve koristi, izvještaje i račune niko ne polaže, niti ih ko traži, niti je koga briga.

Da se kojim slučajem budžetski novac raspoređuje prema ostvarenim planiranim rezultatima rada, sasvim je sigurno da bi se racionalnije trošio, rezultati zaposlenih bili bolji, a planovi rada realizovani.

Kako takva logika u ovoj zemlji ne važi, svaka od brojnih institucija iz godine u godinu alavo traži više novca.

Ne bude li se, kada je riječ o utrošku budžetskog novca, brzo uveo red i za svaki potrošeni  fening ne bude našlo valjano opravdanje, BiH se sasvim sigurno zadugo se neće ni približiti evropskim standardima bez obzira na sve njene glasne vapaje da se uključi u porodicu uređenih evropskih zemalja.

Do tada će i dalje kaskati, novac će odlaziti na gluposti, mladost bježati što dalje, a rezultati rada i bilo kakav uspjeh biti samo puki san.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana