Aranžman MMF-a

Sandra Miletić
Aranžman MMF-a

Iako je Republika Srpska ispunila sve uslove za zaključenje stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), BiH neće u julu dobiti prvu tranšu kredita od 200 miliona evra iz aranžmana.

MMF je ovakvu odluku donio jer Federacija BiH nije ispunila svoje obaveze, a MMF isključuje mogućnost da se sredstva, odnosno 1,2 milijarde evra jednostrano povuku.

Upućeni kažu da od novog dogovora sa tom finansijskom institucijom nema ništa do septembra, kada bi ponovno mogli da počnu pregovori.

Tako je za sada, zahvaljujući FBiH, Republika Srpska, ni kriva ni dužna, ostala bez novca koji je trebalo da utroši za vraćanje ino-duga i investicije.

Preostalo joj je jedino da sačeka da FBiH ispuni svoje obaveze da bi se moglo pristupiti aranžmanu, što je veoma upitno jer je sadašnjim sredstvima iz federalnog budžeta nemoguće podmiriti sve obaveze.

FBiH mora ponovno da uđe u rebalans budžeta, budući da će do kraja godine nedostajati 460 miliona KM prihoda na nivou FBiH, kantona, opština i tri vanbudžetska fonda.

FBiH je obavezna, na osnovu aranžmana, da uštedi čak 440 miliona maraka, što u sadašnjoj situaciji u FBiH zvuči kao nemoguća misija.

Drugim riječima, FBiH mogla bi da doživi finansijski slom, a cijela BiH zapašće u velike poteškoće, jer će se kriza u FBiH neminovno odraziti i na Srpsku.

Za datu situaciju postoji samo jedan krivac – a to je Vlada Federacije. FBiH nije ispunila obaveze iz pisma namjere upućenog MMF-u jer je njena vlada udovoljila zahtjevima ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih pripadnika Armije RBiH koji su prošle sedmice tražili i dobili obećanje da njihova primanja ipak neće biti smanjena za deset odsto kao što je to tražio MMF.

Ulaziti u aranžmane sa institucijama poput MMF-a, a ne ispoštovati njihove zahtjeve i cijelu zemlju gurnuti u nezavidnu situaciju, u najmanju ruku je krajnje neozbiljno.

Udovoljila je Vlada FBiH zahtjevima invalida i porodica poginulih, ali je veoma vjerovatno da će sada pred njena vrata oni ponovo doći, ali ovoga puta sa radnicima, penzionerima i studentima, prema kojima se najvjerovatnije neće moći izmiriti obaveze.

Ostaje nam samo nada da se najcrnje prognoze neće ostvariti i da FBiH za sobom neće povući i Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana