Apsurdi

Veljko Zeljković

Kako drugačije nazvati BiH nego zemljom apsurda? Ne prođe gotovo nijedan dan da se ne uvjerimo u tako nešto. Još tragičnije je kada te i takve besmislice i nesuvislosti dolaze iz usta narodnih tribuna, vjerskih zvaničnika i uticajnih javnih ličnosti. Znači, krema jednog društva. Kreatora “bolje budućnosti”.

Prisjetimo se samo nekih primjera, a koji na najbolji način ilustruju sav besmisao politika koje vode pojedine stranke. Predstavnici bošnjačkih stranaka su mjesecima izbjegavali mogućnost direktne nabavke vakcina protiv virusa korona, a pogotovo ako bi se radilo o ruskim ili kineskim. Uzdali su se u evropsku solidarnost, istu onu koja je od BiH napravila “parkingom” za migrante.

To što je gotovo čitav region započeo sa ovim procesom, njih nije mnogo pogađalo. Jer gdje će od mrskih Rusa naručivati vakcine? Šta će svijet na to reći? Brisel i Vašington? Valja se boriti, na sve načine, protiv širenja ruskog uticaja na Balkanu. Vakcina? Njet!

Gas? Još jedno veliko njet. Kada je zagustilo i kada je postalo jasno kako smo opet postali crna rupa koju više ni moderni GPS uređaji ne mogu registrovati, odjednom može i “sputnjik”. Može sve. Može čak i prijedlog Nenada Stevandića.

Drugi primjer. Dom naroda bi tokom ove sedmice trebalo da usvoji izmjene i dopune Zakona o strancima. Cilj je zaustaviti sve veći stepen migrantskog nasilja. Međutim, radi se o kozmetičkim i, reklo bi se u ovom trenutku, pomalo besmislenim korekcijama, jer one neće pomoći BiH da se oslobodi ovog velikog balasta koji zemlju svakim danom uvlači u sve veći bezbjednosni problem. Neće pomoći jer većina migranata nema nikakva dokumenta na osnovu kojih se može izvršiti njihova identifikacija, pa samim tim ni njihova ekstradicija. Čemu onda sve ovo, osim da pojedinci mogu reći: “Pa evo, mi nešto radimo”.

I lokalni izbori u pojedinim slučajevima pokazali su svoj besmisao. Ustanovljeno je pravilo da izbore ne odlučuju glasači, već brojači, te da CIK nije nikakvo nezavisno tijelo.

To je posebno bilo primjetno na slučaju Srebrenice, pa čak i Mostara, gdje se i Islamska vjerska zajednica postavila kao ravnopravan politički subjekat koji ima pravo da učestvuje u kreiranju novog Gradskog vijeća.

Da sudi i presuđuje. Incko, Bisera i Mahmuljin...

Apsurda je mnogo, a redova malo. Premalo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana