Apsurdi pravosuđa

Milijana Latinović

Sudovi u BiH odavno su poznati javnosti po svome (ne)radu i po presudama koje bi se prije mogle okarakterisati kao nagrada, eventualno opomena, ali ne i kazna u pravom smislu te riječi.

Da su izrečenim presudama u proteklom periodu više častili nego kažnjavali one koji su se ogriješili o zakon svjedoče i podaci iz registra o izrečenim presudama koji vodi Ministarstvo pravde BiH.

Uvidom u taj dokument očigledno je da su sudovi lani mahom izricali uslovne kazne ili prestupnike slali na robiju kraću od godinu dana. I nije to bilo samo lani. Istim sankcijama kriminalce su “nagrađivali” i godinama ranije.

Najveći broj presuda koje su prošle godine evidentirane u registar odnosio se na neovlašćenu proizvodnju i prodaju droga. Iako je broj onih koji su osuđeni zbog zloupotrebe opojnih droga nadmašio broj presuđenih za sva druga djela upisana u registar, kazne za njih uglavnom su bile uslovne. Po receptu iz prethodnih godina, sudije su tim prekršiocima zakona izrekli oko 40 odsto uslovnih kazni, dok su na robiju dužu od tri godine uputili svega dva odsto kriminalaca.

Poražavajuća je činjenica da je visok broj osuđenika starosti od 18 do 29 godina. Da je situacija i više nego ozbiljna i da bi zakone i propise u toj oblasti trebalo dobro pretresti i izmijeniti jasno je kao dan. Nažalost, oni koji se jednom ogriješe o zakon često ne prezaju ni od koga i ni od čega da to učine ponovo. U to smo se mogli uvjeriti bezbroj puta do sada, kada su počinioci takvih djela nakon uslovne kazne ili boravka iza rešetaka dva-tri mjeseca odmah po izlasku iz zatvora ponavljali prestupe.

Očigledno je da su sudovi švercerima droge, falsifikatorima i drugim počiniocima nelegalnih radnji “za kaznu” dali slobodu i šansu da nastave i dalje da krše zakon i zarađuju baveći se mutnim poslovima.

Ovakav (ne)rad pravosudnih institucija i više je nego dovoljan razlog da narod odavno ne vjeruje u pravdu i pravičnost, pa čak ni u onu “pravda je spora, ali dostižna”.

Da pravosuđu treba reforma, korjenita i ozbiljna, jasno je već odavno, ali očigledno nema ni volje ni želje onih koji o tome odlučuju da se nešto promijeni i da sudovi počnu da rade ono što bi trebalo, da sude i presuđuju.

Sve dok pravosudne institucije budu radile kao do sada, BiH će biti leglo kriminala, a građani će strepjeti za svoju i bezbjednost najmilijih. Krajnje je vrijeme da predmeti zabačeni po sudskim ladicama dobiju konkretan epilog i da se prestane sa dosadašnjom praksom po kojoj su mnogi predmeti zastarjeli, a kriminalci, umjesto iza rešetaka, slobodno šetaju ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana