Aprililili

Milijana Latinović

Sve i jedna inicijativa u BiH ovih dana završava na isti način, piši propalo. Problemi u svim segmentima života gomilaju se iz dana u dan. Rješenja nema. Da li će i kada nadležni nešto smisliti, vidjećemo.

 

Dom naroda Parlamenta BiH odbio je da po hitnom postupku razmatra izmjene Zakona o akcizama, pa će jeftinije gorivo u redovnu proceduru.

Načekaće se narod da litar goriva pojeftini, ako pojeftini.

A načekaće se i domaći prevoznici i to ne samo da gorivo pojeftini, već i da vlasti u BiH konačno usvoje novi zakon o carinskim prekršajima, kako bi na snagu stupio zakon o carinskoj politici koji podrazumijeva i carinu bez papira. A carina bez papira odgođena je već peti put.

U pravu su bili prevoznici kada su već ranije posumnjali u najave da će ovaj sistem početi da se primjenjuje od 1. aprila. Još jednom se pokazalo da je sve bilo samo prvoaprilska šala na račun prevoznika.

U zemlji kakva je BiH apsurdima kraja nema. Znaju to i prevoznici u međunarodnom transportu.

Poražavajuće je da vozač iz Holandije prije stigne do granice BiH nego što završi proceduru carinjenja na carinskom terminalu.

Zbog komplikovanih i dugotrajnih procedura prevoznici danima čame čekajući na terminalima dok ne završe svu papirologiju. Gube i vrijeme i živce. A kako i ne bi kada pola Evrope prođu, utovare/istovare robu i onda zaglave na kućnom pragu. I nije to od juče. Ta praksa na sceni je godinama.  Prevoznici tvrde da je predugo čekanje na terminalima glavni okidač za odlazak profesionalnih vozača u inostranstvo.

Zbog svega navedenog krajnje je vrijeme da se donosioci odluka i zakona u BiH uozbilje. Niko u ovoj zemlji više nema vremena za čekanje, analiziranje i usaglašavanje kojekakvih propisa.

Primjena zakona o carinskoj politici, a samim tim i carine bez papira, prvo je bila planirana za 1. jul prošle godine, zatim je rok pomjeren za mjesec, pa onda za početak ove godine. Nakon toga zakazan je novi termin, 1. april, ali već sada od toga nema ništa, pa je novi rok 1. avgust.

Ni od 1. avgusta neće biti ništa ako Parlament BiH do tada ne usvoji pomenuti zakon. Ostaje jedino nada da će parlamentarci učiniti bar jednu korisnu stvar u narednom periodu za račun i u interesu građana, u ovom slučaju prevoznika. Ukoliko ne bude tako, a uzimajući u obzir i enormno poskupljenje goriva, međunarodni transport mogao bi biti obustavljen. Tek onda bismo vidjeli šta je kriza. Niti bi šta stizalo u ovu zemlju, niti bi bilo izvoza. A to valjda parlamentarcima u BiH nije u interesu. Ili jeste?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana