Aprilili, Harise

Aleksandar Stojanović

Početkom ove sedmice bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić najavio je mogući povratak u politiku s ciljem da, kako je rekao, osujeti usvajanje aprilskog paketa ustavnih promjena, iako je taj dokument odbačen 2006. godine, a pokušaj njegove revitalizacije krajem prošle godine nije prošao u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Razlozi za ovako pompeznu najavu Silajdžića su mnogobrojni, od toga da ga je uhvatio optimizam zbog pobjede njegovog, kako ga naziva, prijatelja Džozefa Bajdena i nostalgije za vremenima kad je Bajden hodio po BiH tokom devedesetih godina do njegove urođene potrebe da u medijskim nastupima izlazi sa bombastičnim izjava. Bilo kako bilo, izjava o obnovi namjera da se na scenu vrati aprilski paket je do te mjere neozbiljna da se može pravdati time da je Silajdžić u duhu prvog dana tog mjeseca želio da se našali sa cjelokupnom javnošću u BiH.

Ostaje veliki upitnik i vjerovatno samo on zna kako je taj paket ustavnih promjena bio protiv Bošnjaka, pogotovo ako govorimo u svjetlu agresivnog djelovanja Ustavnog suda koji je svojim odlukama konstantno nastojao da promijeni dejtonski ustavni poredak.

Osokoljen i na krilima odluka kojima je taj sud postao ustavopisac, a ne tumač Ustava, bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović je u utorak podnio novi zahtjev za preispitivanje Zakona o tehničkim propisima Srpske. Djeluje da su predstavnici Bošnjaka, dakle onog naroda iz kojeg potiče i Silajdžić, toliko uporni da apelacijama Ustavnom sudu i uz podršku stranih sudija promijene ustavni poredak BiH da ne treba da se iznenadimo ako u doglednom periodu zatraže preko te pravosudne instance da uvede sve ono što je predviđeno tim aprilskim paketom i ukinu sve institucije Republike Srpske. Jedino ako Silajdžić ne želi to da spriječi?

Posljednja apelacija Šefika Džaferovića je samo dio jednog spektra povampirenog narativa i djelovanja protiv Srpske koji odjekuju u javnom prostoru posljednjih nekoliko mjeseci. Pojedine garniture su postale toliko osione, agresivne i uporne u rasističkim i diskriminatorskim retorikama i programima da je sasvim opravdana ona čuvena “ko zna šta se nama ovdje sprema”.

Dok svakodnevno slušamo o obnovi “velikosrpske ideje” i opasnosti od srpskog svijeta, kao sasvim prihvatljive plasiraju se izjave Bakira Izetbegovića koji cjelokupan jedan narod obilježava kao loš, a njegov kolega iz Crne Gore za SPC kaže da je “generator svih genocida”. Istovremeno, dok se Srbima spočitava pominjanje imena Radovana Karadžića ili Ratka Mladića, podrška Sakibu Mahmuljinu na trgovima u FBiH je predstavljena kao “podrška pravdi i istini”.

Zato, Harise, bolje da si na kraju rekao: “Aprilili”, jer priča o ugroženosti Bošnjaka zbog imaginarnog vraćanja aprilskog paketa djeluje zaista kao da se s nama ovdje neko ozbiljno šali!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana