Aparthejd

Veljko Zeljković

Aparthejd je naziv za sistem rasnog razdvajanja, a koji je posebno obilježio period nakon pobjede burske Nacionalističke stranke na izborima 1948. godine, kada je on uveden kao službena politika Južnoafričke Republike.

Njime je stanovništvo ove države podijeljeno na bijelce, crnce, Indijce i “obojene” - mulate, s tim da su jedino bijelci imali puna politička prava. I tako je bilo godinama.

Lider SDA Bakir Izetbegović smatra kako se i u Srpskoj sprovodi, kako je rekao, “težak aparthejd nad nesrpskim stanovništvom”. Reče on to i ne trepnu. Uporedi Srpsku i nekadašnju Južnu Afriku. Mrtav ladan kao špricer. Iako je i ranije ispaljivao uvredljive izjave i otrovom namazane strijele na adresu Republike Srpske i srpskog naroda, Izetbegović je ovaj put prekardašio. Ovom vrstom primitivne prozivke i neprimjerenog targetiranja Srpske, Izetbegović je u stvari samo još jednom ogolio sebe.

Shvata i on da je napad najbolja odbrana. Nije bitno što argumenti za taj napad ne piju vode, bitno je što više ocrniti jedan dio BiH, te ga prikazati kao kancerogen. U takvim okolnostima, prema mišljenju Izetbegovića, najbolje je uraditi hirurški zahvat, kako bi se odstranilo to nepoželjno tkivo.

Ovo je u stvari njegov pokušaj skretanja pažnje, a pogotovo nakon, iz njegovog ugla posmatrano, neuspješne diplomatske misije Kristijana Šmita u Ujedinjenim nacijama, ali i Gabrijela Eskobara, a od kojih je Izetbegović očekivao i tražio da uvedu pomenuti sistem segregacije, aparthejd i u BiH, a prema kojem bi samo bošnjački narod suverenistički vladao zemljom, a druga dva bila manjine i imale status nekakvog endemskog fikusa, koga ne treba zalijevati ni vodom da bi opstao.

A kako bi to izgledalo u praksi, vidljivo je iz primjera Sarajeva, a u kom danas gotovo da i nema više Srba i Hrvata, a sve rjeđe svraća i sam Djeda Mraz. I dok god je ovakve uvredljive retorike u BiH, ni normalnog života neće biti. Zna to i lider SDA, ali on i dalje, ma šta ko mislio, zajedno sa Željkom Komšićem predstavlja najveći problem BiH. Upravo su oni najveći razbijači dejtonske BiH i politički piromani.

A vrijeme prolazi. Godine nam prolaze uzalud. Više ni ne stojimo u mjestu, već smo svakim danom sve dublje zaglavljeni u živom blatu.

Samim tim i evropska budućnost postaje sve više utopija, jer nas ovi sa strane doživljavaju kao primitivne domoroce koji se ni oko čega ne mogu dogovoriti. I tako će biti sve dok Izetbegović bude insistirao na svojim crvenim linijama i diskriminaciji drugih, onih koji nemaju istu viziju unitarne BiH kao on.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana