Antispomen-obilježje

Goran Maunaga

Izjava pisca Dobrice Ćosića povodom promocije njegove knjige “Bosanski rat” gdje kaže da svijet ratne zločine počinjene u BiH mjeri različitim vagama i time podržava nepravde direktno suprotstavljene miru, tek što je izgovorena dobila je svoju potvrdu, dokaz, postvarenje na terenu. A gdje drugo, nego u samom Sarajevu.

Sarajevske vlasti, iako porodicama masakriranih u Dobrovoljačkoj ne daju ni cvijeće da polože na mjesto stradanja, imaju namjeru da na Skenderiji postave “spomen-obilježje” koje bi, poslije obustavljanja istrage protiv odgovornih za zločin tog 2. i 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici, nastavilo da vrijeđa žrtve i negira počinjeni ratni zločin.

Na ploči tog kvazispomenika planirano je da piše da je “3. maja 1992. došlo do oružanog sukoba u legalnoj akciji koja je imala cilj oslobađanje nezakonito zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića od vojske Jugoslavije”, i da je “tom prilikom poginulo sedam pripadnika neprijateljske vojske, a 210 ih je zarobljeno”.

“U tom fundamentalističkom manihejstvu pomirenja nema, jer se uloga žrtve nagrađuje i uvažava u američkim i evropskim parlamentima i obožuje u islamskim džamijama. Za bosanske ratne zločine velike sile nemaju istu vagu, a to ovekovečuje nepravde, najtrajnija zla mira”, ipak je potrebno u ovom trenutku i na ovom mjestu citirati Ćosića.

Zločine počinjene nad pripadnicima JNA u Sarajevu 2. maja, kao i 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici, naredile su civilna i vojna vlast tadašnje RBiH, za to postoje dokazi.

Zato, čak i kad ti zločini budu procesuirani, a naredbodavci i izvršioci kažnjeni, a biće sigurno bez obzira na to što to nije urađeno u proteklih 20 godina, ni tada ne treba očekivati da bi se ta istina našla na spomen-ploči čije bi postavljanje inicirale sarajevske vlasti.

Zato, jasno, organizacije porodica ratnih stradalnika iz Republike Srpske nikada ne treba da odustanu od postavljanja spomen-obilježja na kome će, zaista, biti ispisana istina o tim događajima koji su paradigma “sarajevskog duha”, stvarna slika Andrićeve Bosne pune mržnje, krvi, laži i prevara.

U suprotnom promotori poznatog sarajevskog duha nastavili bi na jedinstven i sebi svojstven način da se vječno šegače sa preklanim srpskim mučenicima, žrtvama najpoznatijih sarajevskih branilaca. Jer ulogu žrtve može, kao i do sada, da ima samo jedna strana.

To je krajnji cilj sarajevskog političkog miljea, iako uz takve namjere nema ni istine, ni mira, ni suživota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana