Aneks 7 po Emiru

Darko Momić

Emir Suljagić, jedan od lidera Građanskog saveza BiH prije nekoliko godina kao koordinator građanske koalicije “Prvi mart” održao je predavanje u američkom Kongresu u Vašingtonu na temu sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U “nadahnutom” govoru (elokventnost niko ne može da mu spori i pored poganih bujica koje mu veoma često izlaze iz usta) istakao je da je “unilateralno kršenje Dejtona od strane vlasti u RS trenutno najveći izazov za stabilnost na Balkanu”.

- Vlasti Republike Srpske su posebno zainteresovane da onemoguće da  građani BiH uživaju slobodu kretanja i pravo izbora prebivališta koja su zagarantovana Ustavom BiH, kao i Aneksom sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Suljagić.

On je sa ekipom “prvomartovaca” tada uspio da omogući fiktivno prijavljivanje birača u Srebrenici i pobjedu Ćamila Durakovića u trci za načelnika opštine. Za sprovođenje te ideje u djelo imao je i podršku američke administracije, a kakve veze sa Aneksom 7 ima fiktivno prijavljivanje na nekoj adresi samo radi izbornog inženjeringa, niko nema veze.

Prođe od tad pet-šest Bajrama, ali ni Suljagić ni bilo ko drugi ko nešto znači u političkom Sarajevu ne odustaje od priče o tome da Republika Srpska onemogućava potpuno sprovođenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji govori o pravima izbjeglica i raseljenih lica.

Famozni Aneks 7 političkom Sarajevu i dalje služi za svakodnevne napade na Republiku Srpsku i lijepljenje grozomornih etiketa, iako je popis stanovništva iz 2013. godine pokazao da neuporedivo više prava da se na njega pozivaju imaju pored Vrbasa, nego pored Miljacke zato što se broj Srba u Federaciji BiH ne mjeri procentima, nego promilima.

Dodatni paradoks je što je iz OHR-a u jeku nedavne političke borbe između Hrvata i Bošnjaka oko izbornog zakona saopšteno da “sve do konačne provedbe Aneksa 7, osnov za izbor delegata u Dom naroda FBiH mora biti popis stanovništva iz 1991. godine”.

Paradoks je što ispada da je za hrvatsko-bošnjačke probleme u vezi sa izborom delegata kriv, ni manje, ni više, nego - Radovan Karadžić. Njegovoj porodici nije vraćen predratni stan u Sarajevu i otvoreno im je rečeno da nikada i neće biti vraćen. Prije nekoliko dana je objavljeno da su se u njega uselili migranti. Sve u skladu sa Aneksom 7. Je li tako, Emire?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana