Andrić brani Andrića

.Milenko Stojčić

Nedavnim izjavama Zorana Milanovića, hrvatskog premijera, enciklopediste i antologičara, nastavljena je srpsko-hrvatska polemika starija, čini se, od hazarske polemike!

Prema Milanovićevoj mobilizaciji izgleda da Hrvatska bježi iz Hrvatske u Evropsku uniju! Milanović u sračunatoj hitnji putovanja Hrvatske iz Hrvatske pretrpava kofere imenima hrvatskih naučnika i pisaca, kako bi pokazao - da je Hrvatska odavno evropska, prema imenima izabranih. Tako su se u Milanovićevom pretrpanom hrvatskom koferu sa evropskom naljepnicom našla i dva politički novoproglašena Hrvata, Nikola Tesla i Ivo Andrić.

Prije svega, Tesla i Andrić su, prije Hrvatske i mnogih Hrvata, postali dio evropske i svjetske naučne i književne unije. Milanović računa - da politička euforija ima opravdanja, kao što opravdanja imaju i "hitni Hrvati", Tesla i Andrić! Naravno, nikome iole literarno priučenom nije u prvom planu nacionalno nego, figurativno rečeno, literarno izjašnjavanje! Međutim, "očevidni" previd ("politički očevid" hrvatskog premijera, ili šefova njegovog kabineta) - su zadati previdi "dnevnopolitičke žute mrlje", politički sač koji pada i prekriva literarne činjenice. Onaj, koji na rešeto sumnje stavlja nepobitnu činjenicu - da Andrić potiče iz katoličke (hrvatske) porodice - treba sam da stane na rešeto! Drugi je, međutim, kraj Andrićevog pera, kojim se izjašnjava da je srpske nacionalnosti. S tom vrstom piščeve slobode izbora niko ne smije da se igra! Mnogo je sličnih primjera izjašnjavanja u evropskoj i svjetskoj književnosti.

A koliko je Andrić "hrvatski Hrvat" pokazuje i činjenica da je, u nedavna ratna vremena, "robijao" izvan čitanki i lektira, u Hrvatskom saboru, kao, uostalom, i Miroslav Krleža, koji je Hrvate podsjećao - da je "tisućljetna historija Hrvatske trajala sedam dana"! Dakle, Milanoviću su Andrić i Tesla bili potrebni kao "pozajmljeni Hrvati" od Srba! Jer, Andrić se izjašnjavao kao Srbin i srpski pisac - kako god to neko tumačio i "čitao". U nekolikim dokumentima vidljiva je, jasnim jezikom napisana, nacionalna odrednica - srpska: vojna knjižica 1951, lična karta iz 1954, evidentni list za prijem u Komunističku partiju Jugoslavije 1955. Takav je govor dokumenata. Međutim, mnogo je važnija druga forma dokumentacije i faktografije - govor literature. Andrić je, naime, pisao ekavicom sva djela poslije "Pripovetki" (1936).

U pismu Svetislavu Stefanoviću 1942. kao odgovor na molbu za antologiju srpske pripovijetke, Andrić počinje sintagmom "kao srpski pripovedač"!

I da još jednom odbranimo Andrića samim Andrićem. Naime, Andrić u pismu Mihovilu Kombolu odbija da njegove pjesme budu uvrštene u "Antologiju hrvatske lirike", (1933) upravo zbog manipulacije "drugim vjerama", kako piše. Međutim, premijer Milanović uvrštava Andrića u Antologiju hrvatske politike!

Premijer Milanović uzima Teslu i Andrića kao dvije sigurne vize i dva pasoša za dobrodošao ulazak u Evropsku uniju. Ne treba se čuditi da, ako zatreba, Teslina sijalica svijetli hrvatskim svjetlom iz saborske hidrocentrale!

Poslije Milanovićevog naučno-literarnog proglasa počinje preprodaja Novohrvata na pijaci Evropske unije. Andrić je znao kako bole vjerske manipulacije, pa je napisao: "to prokleto ime i prezime"! (Preuzeto sa rtrs.tv)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana