“Analiza”

Veljko Zeljković

Bošnjačka politička elita nikada nije krila da joj je konačni cilj stvaranje Republike BiH. Građanske države, bez entiteta. Države, po mjeri jednog naroda, organizovane na načelima “Islamske deklaracije”, koju Izetbegović mlađi i danas drži na svom stolu.

Tu ideju godinama podržavaju i razni domaći i međunarodni “sateliti”, navodne nevladine organizacije, ali i dobro plaćeni inostrani “stručnjaci”, analitičari i “borci” za demokratiju. U tom svijetlu treba posmatrati i posljednju izbačenu u medijsku orbitu analizu koju je objavio centar “Vudro Vilson”, a u kojoj se novom američkom predsjedniku Džou Bajdenu preporučuje šta da uradi u BiH.

Autor ove analize Danijel Hamilton navodi da je došlo vrijeme da bude postignut novi međunarodni dogovor za BiH, koji bi odblokirao političke procese u zemlji. Kako bi to i bilo postignuto Hamilton “preporučuje”, između ostalog, da se visokom predstavniku omogući veće korišćenje bonskih ovlašćenja, ali i brojčano jačanje EUFOR-a u BiH.

Prevedeno, pojačati protektorat. A to je nešto što razni Izetbegovići i Komšići žele, jer smatraju da preko te “međunarodne” okupacije i stalnim spinovanjem javnosti kako su Hrvati i Srbi glavni krivci za nefunkcionisanje BiH, mogu ostvariti svoje ciljeve. Ono što odmah upada u oči jeste činjenica da su u sastavljanju ove “analize” učestvovala i neka vrlo poznata imena. Izdvaja se ime Reufa Bajrovića, poznatog po više nego ekstremnim stavovima. Ovaj idejni tvorac koalicije “Prvi mart” se zalaže za ukidanje konstitutivnosti naroda, brisanje Srpske sa karte, ali i za majorizaciju Hrvata na svim nivoima vlasti.

U izradi ovog bošnjačkog političkog pamfleta svoj doprinos je dao i Srbima poznati Danijel Server, koji godinama ponavlja kako je Dejtonski sporazum prevaziđen. Slično mišljenje propagira i sam Hamilton. On već jedno izvjesno vrijeme održava bliske veze sa tom ekstremnom bošnjačkom političkom elitom, a na jednom od njihovih skupova u Beču primijećeni su bivši i sadašnji visoki predstavnik Volfang Petrič i Valentin Incko. Naravno, tu je bio i Bajrović. Slučajno?

Previše je koincidencija da bi tako bilo. I na kraju, ova “analiza” nije slučajno baš sada plasirana. Tajming je tačno određen. Čekani su konačni rezultati izbora u Americi, jer Bošnjaci od Bajdena očekuju da im on, kao predstavnik jedne velike svjetske sile, pomogne da dođu do “Republike BiH”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana