Analiza zlata vrijedna

Vedrana Kulaga Simić

Pravosuđe je jedna od najslabijih karika u BiH i to malo ko može da porekne. Brojne stvari iz tog domena su dolazile na dnevni red, neke i po nekoliko puta, ali malo ih je dobilo očekivani epilog - od strukturalnog dijaloga, rada tužilaca i sudija pa sve do dvostrukih aršina pojedinih pravosudnih institucija.

Sada je, iako prethodne stvari još čekaju svojih pet minuta, na red došao drugi problem koji je, slobodno se može reći, druga najslabija karika u zemlji. To je korupcija koja izjeda gotovo sve pore društva. Mnogobrojne analize, prvenstveno iz nevladinog sektora, su pokazale da je BiH u vrhu svjetskih zemalja kada je riječ o toj pošasti savremenog društva kojoj nisu odoljeli mnogi. Od, što bi se reklo, običnih ljudi pa do funkcionera.

Drugo svjetlo na taj problem bacila je Strategija za borbu protiv korupcije u BiH i akcioni plan za njeno sprovođenje. Ta akta su pokazala da podignute optužnice za krivična djela korupcije uglavnom završavaju izuzetno malim brojem osuđujućih presuda i mizernim kaznama. To nesumnjivo govore i brojke o podignutim optužnicama i njihovim epilozima, a to je bio i okidač nadležnima da pronađu uzrok svemu tome.

Taj zadatak je u rukama VSTS-a BiH. Rok za završetak domaćeg zadatka je februar ove godine, a njihova analiza treba da na svjetlost dana iznese pravu istinu, ali i krivce.

Predstojeća analiza je zaista, kako se kaže, zlata vrijedna ako se uzme u obzir obim korupcije u BiH i male kazne za one koji su upali u te okvire i pridobili i te kako dobru korist za sebe i ko zna koga još.

Mora se podvući crta i vidjeti ko su slabe karike u lancu još slabijeg pravosuđa. To je posao koji ova zemlja mora da uradi što prije, jer su desetogodišnji podaci poražavajući. Uzrok problema mora biti pronađen i jasno imenovan kako bi bila stavljena tačka na lošu statistiku i pronađeni novi putevi, načini i metodi za pravedniju zemlju.

Sama riječ korupcija budi veliku nesigurnost i kod građana i kod investitora i svih ostalih. Ne može se u potpunosti iskorijeniti, to je nemoguće, ali to ne smije da bude izgovor.

VSTS pred sobom ima važan posao. Ova analiza ne smije da, kao mnoge druge stvari u pravosuđu, ne dobije nikakav epilog ili da ga dobije, a da on ne bude ništa više od mrtvog slova na papiru koje neće dalje od kante za otpatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana