Analiza “pobjednika”

Darko Momić

Petnaestak dana poslije lokalnih izbora još uvijek se čekaju konačni rezultati zato što nisu stigle popularne “vreće”. Ti glasovi iz inostranstva mogu da promijene rezultat u trci za načelnika u nekim lokalnim zajednicama poput recimo Dervente, gdje kandidat SDS-a Vlado Kovačević trenutno vodi sa nešto više od 200 glasova razlike ispred dugogodišnjeg načelnika i kandidata SNSD-a Milorada Simića.

I zajednički kandidat bošnjačkog političkog korpusa za načelnika Srebrenice Alija Tabaković uz svesrdno spinovanje iz Sarajeva tvrdi da će vreće presuditi u njegovu korist, iako trenutno ima skoro 1.500 glasova manje od aktuelnog načelnika Mladena Grujičića. U nekim sredinama kao na primjer u Kotor Varošu, glasovi iz inostranstva mogu da promijene raspored u odborničkim klupama, jer stranke sa hrvatskim predznakom očekuju da će uz pomoć vreća ući u lokalni parlament.

I dok je tako u pojedinim sredinama atmosfera još kao u kladionici, pred stranačkim rukovodstvima su ozbiljne analize izbornih rezultata. Koliko god se mnogi upirali da dokažu da su zadovoljni rezultatom i da su pobjednici, stvari baš i ne stoje tako. Relativnim pobjednikom može da se nazove PDP zbog trijumfa njihovog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, ali ukupni rezultat ove stranke zaslužuje ozbiljno preispitivanje. Slično je i sa SNSD-om, jer uprkos pobjedi u 42 opštine u Srpskoj i tri u FBiH, gubitak gradonačelničkih mjesta u Banjaluci i Bijeljini, pred rukovodstvo ove stranke postavlja veoma ozbiljan zadatak. Ali ni približno ozbiljan kao pred rukovodstvo SDS-a, jer ova stranka uz izuzetak malobrojne opštine Istočni Stari Grad, gdje je dobila podršku 75 odsto birača, SDS više ni u jednoj opštini nije dobacio ni blizu tog rezultata. Umjesto otvaranja šampanjca zbog pobjede PDP-ovog Draška Stanivukovića, vrh ove stranke treba da se pozabavi činjenicom da je SDS u najvećem gradu Srpske dobio tek nešto više od četiri odsto glasova, u Bijeljini jedva osam odsto, dok je u Doboju, Mrkonjić Gradu i Kneževu prvi puta za više od tri decenije postojanja ostao daleko ispod cenzusa.

Što se tiče ostalih partija, u DNS-u ne cvjetaju ruže, a jučerašnja smjena tri potpredsjednika potvrđuje da su turbulencije u toj stranci postale prirodno stanje, dok primjer SPS-a i postizborna dešavanja pokazuju da dobar rezultat nije garancija političkog uspona. S druge strane, razloga za zadovoljstvo imaju u DEMOS-u koji je u prvom izlasku na izbore dobio skoro 40.000 glasova, kao i u Ujedinjenoj Srpskoj Nenada Stevandića, pogotovo kada vide rezultat stranke drugog kandidata opozicije za gradonačelnika Banjaluke. Na izborima 2012. godine. A kao da je juče bilo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana