Amnestija za teroriste

Goran Maunaga

BiH je prema "svojim" teroristima najblaža od svih zemalja u Evropi gdje takvi bivaju osuđeni i na doživotnu robiju, dok su oni u BiH odmah nakon procesuiranja ili najviše poslije godinu - na slobodi.

Od izmjena Krivičnog zakona BiH koje su na snagu stupile u junu prošle godine, putem sporazuma o priznanju krivice na svojevrstan način amnestirano je šest optužnih za terorizam iako su za većinu postojali dokazi da su kao članovi terorističkih organizacija učestvovali u borbama na sirijskom ratištu.

Takvo nešto nikad i nigdje u svijetu nije zabilježeno. Kao ni to da, kako to radi Sud BiH, takvi bivaju oslobođeni plaćanja troškova krivičnog postupka. Dakle, prema mišljenju pojedinih sudija, za to što su ti džihadisti svojom odlukom otišli na strana ratišta čineći krivična djela, krivi smo svi mi, poreski obveznici koji, umjesto njih, moraju da plate vođenje krivičnog postupka čak i u slučajevima kad se dokaže da su krivi.

Dodatno, zakon u FBiH kao da je krojen po mjeri terorista i pojedinih ratnih zločinaca - po tom zakonu, ako su oni osuđeni na godinu zatvora i manje, tu kaznu mogu da plate i tako odmah kupe slobodu.

Naviknuti na nelogičnosti u pravosuđu BiH, na presedane, donošenje sudskih presuda pod političkim uticajem i nereagovanje čak i onda kad i predsjednik Suda BiH izjavi da u BiH postoji pravosudna mafija, potpuno smo zaboravili na to da Tužilaštvo BiH nikakvu provjeru, a kamoli istragu, nije pokrenulo u cilju saznanja da li su optuženo-amnestirani u Siriji činili ratne zločine.

To je zato što se, po automatizmu, u BiH odavno zna za koga je unaprijed rezervisana hipoteka ratnih zločina i etiketa ratnih zločinaca, čak i prije podizanja optužnica i donošenja presuda. Takođe, kao nigdje u svijetu. 

Čak i u slučajevima kad nema sporazuma o priznanju krivice, oni kojima je dokazano organizovanje terorističke grupe i ratovanje na stranim ratištima budu kažnjeni sa tri godine zatvora iako zakon za to predviđa desetogodišnju kaznu.

Opasnost po bezbjednost u BiH time je umnogostručena. Dodamo li tome činjenicu da nijedan od velikih predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom rata u BiH nije procesuiran, može se samo konstatovati da je BiH Eldorado za pojedine ratne zločince i teroriste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana