Amin, vladiko!

Darko Momić

“Svoj vi posao gledajte!” Ovim riječima bi se najkraće mogla opisati ispravna i duhovno odgovorna odluka vladike banjalučkog Jefrema da se osveštanje temelja budućeg hrama i srpsko-ruskog kulturno-duhovnog centra obavi prema planu 17. septembra (danas).

Samo laici, i to u onom izvornom značenju kada je taj pojam označavao sve osobe koje ne pripadaju sveštenstvu, mogli su da se čude ili, ne daj Bože, osuđuju odluku vladike Jefrema da se osveštanje temelja ne pomjeri za 21. septembar za kada je pomjerena posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je svojim prisustvom trebalo da uveliča duhovnu svečanost.

U nekim krugovima je ova odluka vladike banjalučkog sigurno dočekana sa negodovanjem, jer im sam dolazak ruskog ministra spoljnih poslova nije nosio dovoljno političkih poena, ali slika Lavrova sa crkvenim velikodostojnicima na temeljima pravoslavnog hrama u Banjaluci bila bi im pravi politički kapital za 7. oktobar. Jer im je jedino (i jednima i drugima) do izbora i stalo.

Na sreću, vladika Jefrem definitivno je dokazao da je duhovnik posvećen crkvi, a ne politici, jer da je svečanost kojom će danas biti ukrašena Banjaluka pomjerio za petak, stao bi uz skute sa onim vladikama kojima je osnovna crkvena zapovijest “molite se Bogu za one koji su na vlasti”. (Nije bitno da li u RS ili na nivou BiH!)

Ako bi jednom riječju moralo da se opiše šta je jedan iskreni duhovnik kao što je vladika Jefrem pomislio ili rekao kada je čuo da šef ruske diplomatije neće 17. septembra biti u Banjaluci, onda je to - šteta. I to je to, time je sve rečeno.

Šteta je što Sergej Lavrov neće prisustvovati osveštanju, jer tako ugledna zvanica Banjaluku posjećuje jednom ili nijednom u deceniji i bilo bi lijepo da je svojim prisustvom uveličao crkvenu svečanost, ali ne postoji politički funkcioner niti državnik koji zaslužuje da crkva zbog njega mijenja svoj raspored i tačka.

Elem, da je svečanost pomjerena za 21. septembar, crkva bi poslala poruku da je u službi politike, ove ili one, svejedno. A šteta koja bi time bila napravljena je nemjerljiva, jer za oltarom nije mjesto ni SDS-u, ni SNSD-u, ni PDP-u, ni DNS-u, ni…

“Svoj vi posao gledajte”, lijepo im je rekao vladika Jefrem. Amin!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana