Američko ratno ludilo

Emil Vlajki

Naizgled suluda odluka američkog predsjednika Trampa da prizna Jerusalim kao izraelsku prestonicu i da tamo premjesti svoju ambasadu, nema mnogo veze ni sa jevrejskim lobijem, ni sa evangelističkom (protestantskom) dubokom Amerikom ni sa Trampovim političkim neiskustvom.

Tramp je marioneta imperijalističkih SAD krugova koji gube svjetsku supremaciju jer ih Kina, Rusija i Evropska zajednica ekonomski znatno prevazilaze. Sjedinjene države su, dakle, prisiljene da pribjegnu starom receptu: intenziviranju ratne privrede. U ovom času, ratni budžet Amerike je 2,5 milijardi dolara dnevno!!! Od početka svog postojanja, Amerika ni jednog jedinog dana nije prestala ratovati. Preko sedamdeset posto oružja na svjetskim tržištima je američko. Čim se vodi neki veći sukob u svijetu, američka privreda cvjeta. Nakon Drugog svjetskog rata, Amerika je izazvala preko četiri stotine vojnih i paravojnih intervencija na planeti. Njeni posljednji „uspjesi“ su „arapsko proljeće“ tokom kojeg je poginulo više miliona ljudi i rat u Siriji čije će se stravične posljedice još decenijama osjećati.

Američka diplomatska aktivnost je politika ratnog ludila. Što je više ratova, Amerika je prosperitetnija. Sadašnja kriza koju Amerika proizvodi na Bliskom istoku nadaleko prevazilazi izraelsko-palestinski sukob. Ona će zahvatiti sve „neposlušne“ arapske zemlje, ali i Iran koji je nanovo ratna meta američke administracije, a preko kojeg se cilja na Rusiju. Posebno je na udaru Turska koja se progresivno udaljava od NATO-a. Sve u svemu, čitav će Bliski i Srednji istok biti zahvaćeni ratnim plamenom, dok se tenzije na Dalekom istoku održavaju preko nedavanja Tajvana Kini koja, zbog toga, vrši presiju preko Sjeverne Koreje.

Izrael tako postaje talac i otponac na revolveru američke kaubojštine i ni njemu neće biti lako u neposrednoj budućnosti. Nova intifada, palestinski višegodišnji revolt  sa oružanim karakteristikama protiv njegove okupacije Zapadne obale i istočnog Jerusalima nakon rata iz 1967. godine, ozbiljno prijeti. Mir se sa tog područja udaljava geometrijskom progresijom, a Palestinci kojima svi manipulišu, kako SAD tako i totalitarni arapski režimi, ostaju i dalje bez domovine i najveća su žrtva ovog ratnog ludila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana