Američki san ili noćna mora

Veljko Zeljković
Foto: G.S.

U godišnjem izvještaju o sreći u svijetu, SAD su pale za osam mjesta - na 23. Ovo je prvi put da se ova zemlja nije našla među prvih 20 najsrećnijih zemalja svijeta.

Šta je razlog? Možda je najbolje početi sa ekonomijom, koja je mnoge ljude gurnula u prašinu. Potrošačke cijene osnovnih životnih namirnica porasle su u posljednjih nekoliko godina od 30 do 50 odsto. 

Sve je veći broj onih koji su miljama daleko od ostvarenja bilo kakvog američkog sna. S druge strane, biznis i finansijska elita, pogotovo ona sa Volstrita postaje sve bogatija. Grupica tih milijardera nedavno je saopštila kako namjerava, na za sada nepoznatoj lokaciji, napraviti svoj privatni grad. Gradnja bi navodno mogla koštati nekoliko stotina milijardi i on će navodno biti zatvorenog tipa.   

Za razliku od njih, među običnim ljudima scepticizam postaje sve prisutniji pa i prema političkom sistemu. Prema nedavno sprovedenom istraživanju - više od 60 odsto građana Amerike ne izražava previše ili uopšte ne vjeruje u budućnost političkog sistema u svojoj državi.

Sve veći procenat građana izražava i prezir prema najjačim političkim strankama. Ankete otkrivaju da takav stav ima čak svaki treći žitelj ove nekada moćne države, u kojoj se nekada vjerovalo da svako može ostvariti američki san. Njega su upravo uništile velike korporacije. 

Zbog toga ne treba da čudi što je trenutno povjerenje u vladu na najnižem nivou u posljednjih sedam decenija. Veliki je broj onih koji smatraju da bi u narednih pet godina Amerika mogla biti suočena sa potpunim raspadom sistema. Polovina anketiranih građana vjeruje da je moguće veliko političko nasilje, uoči ili poslije predstojećih predsjedničkih izbora, koji su nazvani - istorijskim. 

Sve ukazuje da polarizacija unutar američkog društva nije bila nikad veća te da je samo pitanje vremena kada će doći do nekog novog građanskog rata. Možda ne između Sjevera i Juga, kao nekada, već između ruralnih i urbanih regiona, siromašnih i bogatih.  

Osjećaj usamljenosti je još jedna stvar koja muči obične ljude. Pojedini doktori su već upozorili da ona već poprima oblike opasne i galopirajuće epidemije. Krovna američka psihijatrijska asocijacija nedavno je upozorila na ovaj novi zdravstveni problem, navodeći da se čak 30 odsto građana nalazi u jednoj vrsti usamljeničke depresije, ali i da više od 60 odsto gotovo svakodnevno uzima neku vrstu antidepresiva. 

Sve ovo se dešava u vrijeme kada Amerika pokušava očuvati svoju globalnu moć i hegemoniju, odnosno nakaradni neoliberalni sistem kapitalizma. I to se prije svega radi zbog interesa duboke države, istih onih koji planiraju praviti nekakve privatne gradove zatvorenog tipa, kako bi se odmakli od svojih robova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana